Mama Africa

Mika Kaurismäki, Finland, 90 min, BAM x IDFA

Onderdeel van: Specials

Binnen het thema Revolutionary Music presenteren IDFA en Black Achievement Month twee films onder de naam BAM x IDFA:
Mama Africa en Soundtrack for a revolution

Naar beide films? Koop dan hier je tickets mét 3,- korting op de totaal prijs!

Bij de film Mama Africa geeft Noa Johannes -filmjournalist bij de NPO en VPRO/Cinema-  een inleiding. Ze vertelt over haar eerste kennismaking met het werk van Miriam Makeba en de manier waarop Makeba’s muziek nog altijd relevant is voor ons.

Een bijzondere documentaire met archiefmateriaal en interviews.  De beelden van de optredens zijn de rustpunten: Wanneer Makeba (Mama Africa) haar stem verheft, is er alleen nog die onvergetelijke muziek.

"Ik praat geen politiek, ik zeg de waarheid."
Toegewijde biopic reconstrueert hoe de Zuid-Afrikaanse Miriam Makeba niet alleen uitgroeide tot een van de meest bejubelde zangeressen van haar tijd, maar ook tot mondig voorvechtster voor een vrij Zuid-Afrika. In 1959 verbannen, liet de moedige Makeba tijdens de dertig jaar van haar ballingschap nooit na te benadrukken dat haar landgenoten "in een gevangenis leefden".  

Miriam Makeba was de allereerste Afrikaanse muzikant die uitgroeide tot een internationale ster, onder meer dankzij haar wereldhit “Pata Pata”. Haar muziek beïnvloedde artiesten van over de hele wereld, maar tegelijk bleef ze trouw aan haar Zuid-Afrikaanse roots met een boodschap tegen racisme en armoede. Van het unieke beeldmateriaal dat we te zien krijgen, gaat nog altijd een enorme kracht uit. Een ode aan het bruisende leven van een van de meest getalenteerde zangeressen die de twintigste eeuw gekend heeft. Stilzitten is er echt niet bij!

Regisseur
Mika Kaurismäki
Land
Finland
Jaar
2019
Duur
90
Taal
Engels, Frans
Ondertiteling
Engels

​Muziek reflecteert de tijd waarin zij gemaakt is.

Tickets kopen