Loving Vincent

Dorota Kobiela-Hugh Welchman, Verenigd Koninkrijk, 95 min, Speelfilm, Vincent van Gogh, 9

Onderdeel van: English Haagse Hoogtepunten

Tijden & Tickets

Nogmaals te zien in de Haagse Hoogtepunten! Loving Vincent is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Deze film heeft een productietijd van liefst vijf jaar gevergd: Dorota Kobiela & Hugh Welchman hebben met hulp van twee studio’s en 125 professionele kunstenaars de eerste geschilderde speelfilm ter wereld gemaakt. 

Het verhaal in deze film, die in de wereldberoemde stijl van Van Gogh werd geanimeerd, is een mengeling van historische feiten en zelfbedachte verwikkelingen. Als basis voor de verschillende scènes zijn meer dan 120 van Vincents schilderijen gebruikt.

Net wanneer Vincent enig vertrouwen begint te krijgen in zijn schilderkunst, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was hij bang dat zijn financiële toelage afgesneden zou worden? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers-sur-Oise, een uurtje buiten Parijs, om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen - allemaal geportretteerd door Van Gogh - die hij spreekt zoals Adeline Ravoux, het dochtertje van zijn huisbaas of Dr Gauchet en zijn dochter Marguerite, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de ‘echte’ waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen.

Loving Vincent is liefdevol monnikenwerk geweest, 's werelds eerste geschilderde speelfilm!

Inspirator van dit uiterst opmerkelijke project is Dorota Kobiela. Terwijl zij zat te lezen in de Verzamelde Brieven van Van Gogh, ontdekte zij een regel in zijn laatste brief: “We cannot speak other than by our paintings”. Zij besloot dit letterlijk te nemen, “to bring his paintings to life to talk for him”. Kobiela besloot dus zich te concentreren op de laatste weken van Vincents leven.In totaal brengen 65.000 frames Van Goghs meest inspirerende maar in schoonheid gestolde schilderijen tot leven, letterlijk in volle beweging!

English: Loving Vincent is an animated film that explores the last years of Vincent van Gogh’s life. The film brings the paintings of Vincent van Gogh to life to tell his remarkable story. The Loving Vincent team spent a year re-imagining over 120 of Vincent’s paintings into the medium of film. Loving Vincent won the Audience Award at the Annecy International Animation Film Festival and the Best Animation Award at the Shanghai International Film Festival.

Voor de film Loving Vincent bracht een team van 125 kunstenaars meesterwerken van Van Gogh tot leven. Hiervoor gebruikten zij Van Gogh olieverf van Royal Talens. “We hadden een uitstekende verf nodig. Daarom testten we 9 verschillende verfmerken. Van Gogh olieverf scoorde als beste. Het feit dat het merk Van Gogh heet, was puur toeval maar wel heel bijzonder!” aldus regisseur Hugh Welchman.

Speciale actie bij Artifac kunstvakhandel
Bij Artifac kunstvakhandel op de Noordwal in Den Haag kun je in de maand november alle Van Gogh producten van Royal Talens - de olieverf die gebruikt is bij het maken van Loving Vincent - kopen met 20% korting. Bezoekers van Loving Vincent in Filmhuis Den Haag die hun filmkaartje inleveren bij Artifac, maken bovendien kans op een gratis Limited Edition Loving Vincent olieverfset die Artifac aan het eind van de maand verloot.

Regisseur
Dorota Kobiela-Hugh Welchman
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2017
Duur
95
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Loving Vincent is veel meer dan alleen mooie plaatjes. De spannende whodunit biedt een delicaat portret van de persoon achter de schilder.

    NRC

Loving Vincent ging op 13 juni 2017 in première op het Internationale Animatie Film Festival in Annecy, Frankrijk. De film won de Publieksprijs en werd bekroond met een staande ovatie van liefst 10 minuten.

Tickets kopen