Loving Vincent

Dorata Kobiela-Hugh Welchman, Verenigd Koninkrijk, 95 min, Speelfilm, Vincent van Gogh, 9

Onderdeel van: English

Vanaf 26 okt

Loving Vincent is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld.

Dit unieke project over het leven en de ‘mysterieuze’ dood van Vincent van Gogh heeft een productietijd van liefst vijf jaar gevergd: Dorota Kobiela & Hugh Welchman hebben met hulp van twee studio’s en 125 professionele kunstenaars de eerste geschilderde speelfilm ter wereld gemaakt. Het verhaal in deze film, die in de wereldberoemde stijl van Van Gogh werd geanimeerd, is een mengeling van historische feiten en zelfbedachte verwikkelingen. Als basis voor de verschillende scènes zijn meer dan 120 van Vincents schilderijen gebruikt.

Net wanneer Vincent enig vertrouwen begint te krijgen in zijn schilderkunst, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was hij bang dat zijn financiële toelage afgesneden zou worden? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers-sur-Oise, een uurtje buiten Parijs, om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen - allemaal geportretteerd door Van Gogh - die hij spreekt zoals Adeline Ravoux, het dochtertje van zijn huisbaas of Dr Gauchet en zijn dochter Marguerite, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de ‘echte’ waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen.

Loving Vincent is liefdevol monnikenwerk geweest, 's werelds eerste geschilderde speelfilm!

Inspirator van dit uiterst opmerkelijke project is Dorota Kobiela. In Warschau volgde zij eerst de kunstacademie en vervolgens de filmacademie. Beide disciplines combineerde zij in vijf korte animatiefilms. De laatste in deze reeks, uit 2011, was al een ‘tour de force’: Little postman is, volgens haar, ‘s werelds eerste geschilderde èn stereoscopische productie. Als volgende project bedacht zij verschillende scenario’s voor een kortfilm over Vincent van Gogh, die zij zelf wilde schilderen en animeren. Welke invalshoek zij ook probeerde, het lukte maar niet. Zo had zij een verhaal geschreven over zijn Hollandse periode of juist over zijn avonturen in Montmartre. Terwijl zij zat te lezen in de Verzamelde Brieven van Van Gogh, ontdekte zij een regel in zijn laatste brief: “We cannot speak other than by our paintings”. Zij besloot dit letterlijk te nemen, “to bring his paintings to life to talk for him”. Kobiela besloot dus zich te concentreren op de laatste weken van Vincents leven.Toen zij bovendien een relatie kreeg met Hugh Welchman, een filmmaker uit Oxford, en het project uitdijde tot speelfilmlengte, besloten ze samen tot het formeren van een internationaal team.

Vervolgens werden de scènes in zwart/wit opgenomen met acteurs. Dit duurde de gebruikelijke paar weken. Een gedeelte van deze opnames is in de film terecht gekomen als flashbacks die de verhaallijn verbinden en verduidelijken. Kobiela wilde bewust niet de hele film geschilderd à la Van Gogh uitvoeren, omdat zij in dit geval zelf ‘zijn’ schilderijen moest bedenken. Bovendien konden de zw/w sequenties een rustpunt bieden aan de toeschouwers, die anders de volle anderhalf uur met kleur gebombardeerd zouden worden.

Daarna begon een moeizame, tijd en energie vretende klus die meer dan twee jaar in beslag zou nemen. Het overgrote merendeel van Loving Vincent bestaat namelijk uit met de hand geschilderde frames, waarbij meer dan 125 professionele olieverfschilders dezelfde techniek en stijl als Van Gogh hanteerden. Ze kwamen uit de hele wereld naar Poolse werkplaatsen in Gdansk en Wroclaw. Een studio in Athene werkte de film tenslotte af voor de flicker- en kleurcorrectie.

Het eerste beeld van een shot werd met een soort rotoscope-techniek overgeschilderd op een canvasdoek met een formaat van 103 x 60 cm en vervolgens tot het einde van de scène met verfstreken bewerkt en in stop-motion gefotografeerd. Een seconde film bestaat immers uit 24 frames/beeldjes, waarvan er om en om 12 werden gebruikt voor de geschilderde versie. Er zitten 853 scènes in de film en dus keken de makers aan het einde van de productietijd aan tegen een imposante collectie van 853 olieverfschilderijen op canvas.

In totaal brengen 65.000 frames Van Goghs meest inspirerende maar in schoonheid gestolde schilderijen tot leven, letterlijk in volle beweging!

English: Loving Vincent is an animated film that explores the last years of Vincent van Gogh’s life. The film brings the paintings of Vincent van Gogh to life to tell his remarkable story. The Loving Vincent team spent a year re-imagining over 120 of Vincent’s paintings into the medium of film. Loving Vincent won the Audience Award at the Annecy International Animation Film Festival and the Best Animation Award at the Shanghai International Film Festival.

Regisseur
Dorata Kobiela-Hugh Welchman
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2017
Duur
95
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Loving Vincent ging op 13 juni 2017 in première op het Internationale Animatie Film Festival in Annecy, Frankrijk. De film won de Publieksprijs en werd bekroond met een staande ovatie van liefst 10 minuten.