Lost Highway

David Lynch, Verenigde Staten, 135 min

Onderdeel van: English Filmhuis Klassiekers Specials

“I like to remember things my own way. How I remembered them, not necessarily the way they happened.” Dat laat David Lynch Fred (Bill Pullman) zeggen in Lost Highway. Fred die wel of niet iets ergs heeft gedaan.

Lost Highway (1997) is een raadsel dat nergens opgelost wordt, ook niet kan worden. Het is David Lynch’s ode aan Meshes of the Afternoon (1943) van experimentele filmmaker en hogepriesteres Maya Deren. Het is ook EEN film vol muziek. Van David Bowie tot Rammstein, van Marilyn Manson tot This Mortal Coil. Lost Highway is een achtbaanrit die na ruim 20 jaar nog steeds sensationeel is.

Fred leeft met zijn vrouw in een nogal raar huis, een huis met weinig ramen. En iets is er niet goed in de kop van Fred. Of hij haalt hij zich toch geen dingen in het hoofd? Dat huis, dat is het huis van Lynch zelf. En nadat er iets vreselijks is gebeurd gaan we van Fred over op Pete (Balthazar Getty) die verliefd wordt op… op… op… dezelfde vrouw als die Fred heeft. Althans, ze lijkt er in ieder geval veel op.

Bij David Lynch zijn de dingen “not what they seem”. Die geweldige Patricia Arquette zien we inderdaad als twee verschillende personages, of toch niet? Mr Eddy, de grappige noot, is tegelijk superlink. En geweld bij Lynch is misschien wel hilarisch maar gezellig is toch anders. En zo is na 20 jaar het mysterie van de 2=1 vrouw nog niet opgelost en moeten we Lynch maar op zijn woord geloven dat hij verhalen schrijft zoals David Bowie zijn songteksten. Opknippen, plakken en oplepelen in een willekeurige volgorde. Bowie die aan het begin van Lost Highway zingt: “Funny how secrets travel….”

Regisseur
David Lynch
Land
Verenigde Staten
Jaar
1997
Duur
135
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen