Lo and behold

Werner Herzog, Verenigde Staten, 98 min, Werner Herzog verkent en onderzoekt de digitale wereld. AL

Onderdeel van: English

Werner Herzog, Oscar genomineerd maker van o.a. Grizzly man en Cave of forgotten dreams, verkent en onderzoekt de digitale wereld met de nieuwsgierigheid en onbevangenheid van iemand die voor het eerst van internet hoort. 

Voor zijn documentaires onderzocht Werner Herzog eerder wonderbaarlijke plekken als Guyana (The white diamond), Alaska (Grizzly man), de Zuidpool (Encounters at the end of the world), Frankrijk (Cave of forgotten dreams) en de Sahara (Queen of the desert). Met dezelfde nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht verkent hij nu de zowel lonkende als huiveringwekkende toekomst van het internet.

In een reeks provocerende gesprekken neemt Herzog ons mee op een speelse, fascinerende en deels verontrustende reis langs de pioniers en de mensen die nu al onze toekomst vormgeven. We ontdekken hoe poëtisch en filosofisch de conceptie van het internet was. Hoe het sneller en totaler dan elke andere menselijke vinding ons leven en onze cultuur vormgeeft. En hoe de nabije toekomst bijna niet te bevatten is. Zal het internet ooit dromen over zichzelf? Kan het een moraal krijgen, en misschien zelfs de betekenis van liefde bevatten? Of zal het ons binnenkort meer schade doen dan goed? Gebeurt dit misschien al, zoals arbeiders die door robotics overbodig worden of slachtoffers van cyberpesten aan den lijve ondervinden?

Aan de hand van de aartsvaders Bob Kahn, die de fundamentele protocollen voor het internet bedacht, en Tim Berners Lee, ontwerper van het World Wide Web, plus visionaire entrepreneurs als Elon Musk of filosofisch ingestelde natuurkundigen als Lawrence Krauss weet Herzog een verrassend origineel en boeiend licht te werpen op het digitale landschap.

Herzog was nogal verbaasd toen de producenten hem voor dit onderwerp benaderden. “I do not do commercials of infomercials.” Bovendien is de 73-jarige regisseur nogal een leek in cyberspace. Hij gebruikt email voor de communicatie tussen zijn huis in Amerika en zijn productiebedrijf in Duitsland, maar dat is het wel zo’n beetje. “I’m not on any social networks or anything like that. It’s not that I’m nostalgic for the days when there were no smart phones and no constant availability. It’s a cultural decision. My social network is basically the table in my home, which has space for six. It’s my wife and me, plus a maximum of four guests. Our social network happens across our dinner table.” Het is dus wel grappig dat Krauss in de documentaire de vraag opwerpt, “Will our children’s children need the companionship of humans, or will they have evolved in a world where that’s not important?”

Bekijk de film via Filmthuis
Speciaal geselecteerde films die bij ons draaien zijn gelijktijdig ook thuis in onze online zaal - Filmthuis - te zien. Via je TV, laptop, tablet of smartphone kan dat 24 uur per dag. Geen tijd om de deur uit te gaan? Bezoek ons dan ook eens vanuit huis. Klik op de player hier onder om de film te bekijken.
Regisseur
Werner Herzog
Land
Verenigde Staten
Jaar
2016
Duur
98
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • De film is doorspekt met fijne Herzogiaanse details

    De Volkskrant

  • Lo and Behold bereikt zijn doel: je verlaat verbaasd hoofdschuddend de bioscoop over alle ideeën die Herzog op je afvuurde

    NRC Handelsblad

Herzog heeft naast docu's ook vele speelfilms op zijn naam staan.

Tickets kopen