Life, animated

Roger Ross Williams, Verenigde Staten, 92 min, Een hartverwarmend verhaal en een terechte winnaar van Sundance. AL

Onderdeel van: English

Een hartverwarmende verhaal en een terechte winnaar van Sundance.

Op driejarige leeftijd stopt de energieke babbelaar Owen plots met praten. Autisme doet hem wegglijden in een donkere, afgesloten wereld. Er lijkt geen weg terug te zijn. De volgende vier jaar reageert Owen maar op één ding: Disney-films. Wanneer zijn vader op een dag de pop van Iago, de papegaai uit Aladdin pakt en in die rol tegen Owen begint te praten, antwoordt Owen hem plots met een zinnetje uit de film. Een keerpunt voor Owen en zijn familie. Owen leert zich uit de drukken aan de hand van dialogen uit de tientallen Disney-films die hij uit het hoofd kent, de rest van de familie neemt op hun beurt de rollen over van Disney-figuurtjes. De tekenfilms maken een weg vrij die lang als voorgoed gesloten werd beschouwd. Owen en de wereld rondom hem leren elkaar begrijpen. Met zijn uitgebreid arsenaal aan verhalen en dialogen maakt Owen zich klaar om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die het leven voor hem in petto heeft. Dit coming-of-age verhaal wordt prachtig vormgegeven door de mix van scènes uit Disneyfilms en nagetekende gebeurtenissen uit het leven van Owen. De film stelt vragen over het ‘hoe’ en ‘waarom’ van Owen’s identificatie met tekenfilmfiguren, maar is bovenal een pleidooi voor liefde en begrip vanuit de omgeving. 

English: A coming of age story about a boy and his family who overcame great challenges by turning Disney animated movies into a language to express love, loss, kinship and brotherhood.

Regisseur
Roger Ross Williams
Land
Verenigde Staten
Jaar
2017
Duur
92
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Owen is charismatisch; met zo'n hoofdpersoon kan een film eigenlijk niet mislukken.

    De Volkskrant

  • Een Amerikaans sprookje.

    De Filmkrant

Regisseur Roger Ross Williams maakte eerder de documentaire God Loves Uganda, een film over evangelisten die voet aan de grond krijgen in Oeganda.

Tickets kopen

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl