Let the Right One In

Tomas Alfredson, Zweden, 115 min, Coming of age, Horror, Zweden

Onderdeel van: English Filmhuis Klassiekers Specials Winter Klassiekers

De Zweedse vampierfilm Let the Right One In werd door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2009. De film won eerder zowel de jury- als de publieksprijs op het 25ste Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival. De jury stelde toen dat de Zweedse productie ‘het horrorgenre ver, ver ontsteeg en laat zien dat elk pispaaltje een vampier als vriendin zou moeten hebben’.

Stockholm, begin jaren tachtig. De ouders van de twaalfjarige Oskar zijn gescheiden en hebben een hekel aan hem, op school wordt hij gepest door een bullebak en diens twee vriendjes. Maar op een dag ontmoet hij buurmeisje Eli, die hem leert van zich af te bijten. De twee sluiten aarzelend vriendschap, al is Eli wel een tikje raar. Desondans wordt Oskar verliefd..op een vampier. 

Strikt genomen is Let the Right One In een tiener-vampierfilm, maar het verhaal gaat eigenlijk over de zoektocht van eenzame zielen in een onverschillige wereld. Poëtische, kille beelden, knap geluid en sterk, doorvoeld acteerwerk van de jonge acteurs.

Regisseur
Tomas Alfredson
Met o.a.
Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar
Land
Zweden
Jaar
2009
Duur
115
Taal
Zweeds
Ondertiteling
Nederlands
  • Vertederend en schokkend tegelijk, lief en onschuldig, meeslepend en bloedstollend. Een film om hoog in je favoriete film top tien te zetten.

    Cinemagazine

Let the Right One In heeft een Nederlandse tintje: het veelgeprezen camerawerk is van de Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema.

Tickets kopen