Les rendez-vous d’Anna

Chantal Akerman, 128 min, Drama

Onderdeel van: Zomer Klassiekers

Tijden & Tickets
Een nomadische filmmaker reist door Europa om haar nieuwe film te promoten. Een van Chantal Akermans beste films, over verlangen, eenzaamheid, ontheemding, seksuele identiteit, moeder-dochterrelaties en het terugkerende spook van de oorlog.

Aurore Clément is een nomadische filmmaker (en Akermans alter ego) die door Europa reist voor een promotietour rond haar nieuwe film. Ze heeft een reeks gespannen ontmoetingen met onder anderen een mogelijke minnaar, de moeder van haar ex-verloofde, haar huidige minnaar, haar eigen moeder (Lea Massari, de verdwijnende Anna uit L'avventura van Antonioni). Zo wordt Anna het middelpunt van een groep verloren zielen, waarbij ze zonder het door te hebben in een diepe existentiële misère raakt die als een besmetting op anderen overspringt.

Zoals vaak maakt Akerman gebruik van statische, symmetrische composities en vloeiende tracking-shots. De stilering van haar introspectieve reisverslag is verwant aan Bresson en Dreyer, met precieze, schijnbaar rustige beelden die de emoties juist verhogen en de mentale toestand van haar personages fysiek zichtbaar maken.

Regisseur
Chantal Akerman
Met o.a.
Aurore Clément, Helmut Griem, Magali Noël
Jaar
1978
Duur
128
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen