Les gardiennes

Xavier Beauvois, Frankrijk, 138 min, Drama, Historisch, 12+

Uitvoerig, bijna als een impressionistische schilder, toont Xavier Beauvois de poëtische schoonheid van de natuur waarin mensen een vanzelfsprekende rol vervullen.

In een vorige film, de onverwachte publiekstrekker Des hommes et des dieux, ging het om een groepje van acht cisterziënser monniken die onverstoorbaar hun godgevallige werk deden in de bergen van Algerije - tot terroristische onafhankelijkheidsstrijders hen de hals afsneden, nu, in de 17de speelfilm van Beavois, draait het om een paar vrouwen die hun boerderij moeten runnen omdat de mannen naar de loopgraven van WO I zijn vertrokken.

Op de Paridier-boerderij moeten Hortense en haar dochter Solange naast hun traditionele bezigheden ook al het zware arbeid op het land doen, van zaaien tot de oogst binnenhalen. Hortense’s bejaarde broer Henri kijkt slechts toe hoe de vrouwen zich afbeulen, want dat is zijn patriarchale prerogatief. Vanuit een overheidsdienst wordt Francine naar de boerderij gestuurd, een rossige jonge vrouw, als wees gewend aan hard werk. Snel maakt zij zich onmisbaar èn geliefd bij Hortense, want Solange is liever lui dan moe. Het landelijke leven volgt het gewone ritme, slechts doorbroken door de wisseling van de seizoenen, een enkel verlof van een uitgeputte soldaat of de hoopgevende aankomst van Amerikaanse troepen in 1917. Het nieuwe, vrouwelijke evenwicht op de Paridier-boerderij wordt doorbroken als Georges, een van Hortense’s twee zonen, thuis komt uit zijn militaire dienst. Er groeit een liefde tussen Francine en Georges, en dit leidt tot ernstige gevolgen.

Beauvois heeft Les gardiennes gebaseerd op een boek van Ernest Pérochon, een tegenwoordig vergeten schrijver, maar Pérochon won de Prix Goncourt een jaar nadat Marcel Proust met die prestigieuze prijs bekroond was voor zijn À l’ombre des jeunes filles en fleurs.

Regisseur
Xavier Beauvois
Land
Frankrijk
Jaar
2018
Duur
138
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands
  • Schilderachtige beelden zonder opsmuk

    NRC

  • Met impressionistisch oog behoudt Beauvois' film een kalme schoonheid

    De Volkskrant

Regisseur Xavier Beauvois is ook acteur en was recentelijk nog te zien in Un beau soleil intérieur.

Tickets kopen