Les chevaliers blancs - MTM on tour

Joachim Lafosse, België, Frankrijk, 112 min, Op een waargebeurd verhaal gebaseerde film over een omstreden humanitaire hulpactie in Afrika. Met na afloop een nagesprek. 12+

Onderdeel van: English Movies that Matter On Tour Specials

​In november presenteert Movies that Matter on tour de film Les chevaliers blancs.

Jacques Arnault, hoofd van de NGO 'Move for Kids', bereidt een humanitaire bliksemactie voor in een Afrikaans land: hij wil driehonderd jonge weeskinderen evacueren die het slachtoffer zijn van de burgeroorlog.

Een gecharterd vliegtuig moet hen naar Frankrijk brengen, waar de kandidaat-adoptieouders die de hele actie financieren, hen opwachten. Samen met een groep vrijwilligers - artsen, brandweerlui, verpleegsters, zijn vriendin Laura, en Françoise, de journaliste die de hele operatie moet verslaan - stort Jacques zijn NGO in een gevaarlijk avontuur. En als niets gaat zoals verwacht, noch in de regio, noch bij 'Move for Kids' zelf, lopen de spanningen hoog op.​

Na afloop is er een nagesprek met Hilbrand Westra (Seoel, 1969). Hilbrand werd geboren in een zogeheten 'extended family' gezin van negen kinderen. Op 4-jarige leeftijd werd hij met zijn jongere zusje geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Hij groeide op in Friesland als oudste in een adoptiegezin van zeven andere geadopteerde kinderen uit Zuid-Korea, Indonesië en Brazilië.

Hilbrand Westra is als vrijwilliger actief in de adoptiewereld en was onder andere voorzitter en actief voor de vereniging Arierang, Stichting Adoptie Jongeren en Adoptees Monitoring Board. Tegenwoordig is hij voorzitter van de stichting United Adoptees International (UAI) en lid van de Adoptee Council International. Het UAI (2006) zet zich in voor de rechten van geadopteerden en is de enige organisatie voor en door geadopteerden in Europa dat zich zowel politiek, juridisch als sociaal inzet voor een beter begrip voor de gevolgen van afstand en adoptie en het te kort aan rechten voor geadopteerden. Zij is gelinkt met gelijksoortige organisaties van geadopterden over de hele wereld en is onder andere gesprekspartner voor overheidsinstanties en organisaties op het gebied van afstand en adoptie. 

Het nagesprek is georganiseerd door Amnesty International Den Haag.  

English (subtitles): At the head of his NGO Move For Kids, Jacques Arnault pulls some humanitarian workers in a country of Africa "to take in" orphan children. The operation is transformed in a panic.

After the movie an aftertalk organised by Amnesty International The Hague. Guest: Hilbrand Westra.

Bekijk de film via Filmthuis
Speciaal geselecteerde films die bij ons draaien zijn gelijktijdig ook thuis in onze online zaal - Filmthuis - te zien. Via je TV, laptop, tablet of smartphone kan dat 24 uur per dag. Geen tijd om de deur uit te gaan? Bezoek ons dan ook eens vanuit huis. Klik op de player hier onder om de film te bekijken.
Regisseur
Joachim Lafosse
Land
België, Frankrijk
Jaar
2016
Duur
112
Taal
Frans
Ondertiteling
Engels

Tickets kopen