La cage aux folles

Edouard Molinaro, Frankrijk, 91 min

Onderdeel van: Filmhuis Klassiekers Specials

'La Cage aux folles' is de best lopende nichtenkit aan de Rivièra, die zijn faam ontleent aan een travestietenshow waarvan Zaza de ster is. Zaza heeft al ruim twintig jaar een relatie met Renato Baldi, eigenaar van deze nachtclub in Saint-Tropez. Wanneer Laurent, Renato’s zoon uit een mislukt huwelijk, zijn vader meldt dat hij wil trouwen, wordt het toch al hectische bestaan van het stel helemaal overhoop gehaald.

Hoewel de film inspeelt op allerlei kluchtige technieken en ouderwetse clichébeelden, wordt het verhaal gered doordat er effectief en humoristisch gehakt wordt gemaakt van obligate vooroordelen van de gewone/gegoede burgerij. Vóór de verfilming door Edouard Molinaro, een gelauwerde specialist in komedies-met-kwaliteit, was er het gelijknamige toneelstuk van Jean Poiret. Vanaf 1973 liep dit meer dan tien jaar onafgebroken in het theater en haalde meer dan 2000 voorstellingen.

Molinaro’s film was dé Franse bioscoophit van het jaar, slechts van de eerste plaats in de box office gehouden door de Oscarwinnende Midnight Express. La Cage aux folles won dan ook diverse prijzen: een César voor beste acteur (Michel Serrault)  en de Golden Globe voor beste buitenlandse film. Bij de Oscars waren er nominaties voor Beste Regisseur, Scenario en Kostuumontwerp. De muziek van Ennio Morricone viel niet in de prijzen.

Het kassucces riep gewoon om een vervolg. Er kwamen er zelfs twéé: in 1980 La Cage aux folles II, ook van Molinaro, en La Cage aux folles III, onder regie van Georges Lautner in 1985. Bovendien volgde er in 1996 ook nog een Hollywood-remake, The Birdcage, van regisseur Mike Nichols. Ondertussen was er, in 1983, een succesvolle Broadway musical gebaseerd op het toneelstuk en de Franse film.

Regisseur
Edouard Molinaro
Land
Frankrijk
Jaar
1979
Duur
91
Taal
Frans
Ondertiteling
Engels

Tickets kopen

English subtitles