Kusama: Infinity

Heather Lenz, Verenigde Staten, 80 min, Internationale Vrouwendag

Onderdeel van: English Internationale Vrouwendag Specials

In het kader van Internationale Vrouwendag vertonen wij eenmalig de documentaire Kusama: Infinity. 

Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929): ze maakt installaties, performances, poëzie, sculpturen, tekeningen, mode, etc. Deze Japanse kunstenaar is echter vooral bekend als 'de prinses van de polkadot'. En niet ten onrechte, want al sinds de jaren 50 gebruikt ze de polkadot om er hallucinerende, oneindige vormen mee te creëren. De ronde vorm, waarmee ze ruimtes, objecten, lichamen en kleding bedekt, symboliseert in haar ogen de kracht van de zon en de kalmte van de maan; "de polkadot is de weg naar oneindigheid".

In deze film van de Amerikaanse filmmaker Heather Lenz komen de talloze aspecten van Kusama's leven en werk aan bod, zoals haar moeilijke jeugd, de impact van WOII, haar vertrek naar de VS en latere terugkeer naar Japan, het gebrek aan erkenning en het seksisme waarmee ze als buitenstaander en vrouw te maken kreeg, en haar psychische problemen. Maar het zijn natuurlijk de polkadots in haar oneindige kunst die de show stelen. In de jaren 70 leek ze vergeten, maar in de jaren 90 werd ze herontdekt en op waarde geschat: haar werk is origineel, baanbrekend en invloedrijk.

Regisseur
Heather Lenz
Land
Verenigde Staten
Jaar
2018
Duur
80
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen ondertiteling
  • A celebratory introduction to the work of Yayoi Kusama, Japan’s biggest-selling living artist, hints at the roots of her obsessive pattern-making.

    The Guardian

Tickets kopen