Jupiter's Moon

Kornel Mundruczo, Hongarije, 123 min, Drama, Thriller

Wanneer Aryan, een jonge Syrische migrant uit Homs, samen met zijn vader illegaal de grens van Servië met Hongarije oversteekt, wordt hij door een politieagent met drie kogels in de borst neergeschoten.

De jongen gaat niet dood maar verheft zich op mysterieuze wijze boven de grond: zo’n levitatie werd in vroeger tijden ook al gerapporteerd bij heiligen, heksen en andere bezetenen. Dan opeens valt Aryan weer ter aarde. Later blijkt dat hij zelfs af en toe de gave heeft om dingen te laten zweven op zijn commando. Nadat Aryan in een vluchtelingenkamp terecht is gekomen, wordt hij het kamp uit gesmokkeld door een cynische en corrupte arts die het buitengewone geheim van deze martelaar/mutant/verlosser financieel wil uitbaten. Maar misschien komt de dokter toch tot louterend zelfinzicht?

Van de hand van Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó verscheen in 2014 de surreële thriller Fehér Isten (White God), waarin de titelheld, een doodnormale hond die, nadat hij gekidnapt wordt en tot vechter in illegale arena’s is opgehitst, al zijn diverse soortgenoten leidt in een rebellie tegen hun menselijke onderdrukkers. Met Jupiter’s Moon zet Mundruczó wederom een prikkelende, cinematografisch sterke film neer. Grote thema’s als migratie en wonderen  (de wens om ‘Fort Europa’ te bereiken), machtsmisbruik en jihadistisch terrorisme (de strijd tegen Europese culturele waarden), de teloorgang van het christelijk geloof en moderne stedelijke vervreemding worden niet geschuwd. Het is een thriller, een christelijke allegorie, familiefabel en sociaal drama in één. In een interview zei Mundruczó, “Ik geloof in wonderen, want anders was ik geen kunstenaar geworden. We leven in een wereld die uit elkaar valt. Daarom ook geen eenlijnig verhaal in Jupiter’s Moon, maar allerlei details die verhelderend moeten zijn.”

Terzijde, de titel is een verwijzing naar de wereldschokkende ontdekking die Galileo Galilei al in 1610 deed: het feit dat vier grote manen waaronder als kleinste Europa rond de planeet Jupiter bewegen, toonde aan dat niet alles om de Aarde draaide. Deze observatie ondermijnde dus het geocentrische wereldbeeld uit de klassieke oudheid dat de Kerk nog lang en hardnekkig wilde verdedigen.

Regisseur
Kornel Mundruczo
Land
Hongarije
Jaar
2017
Duur
123
Taal
Hongaars
Ondertiteling
Nederlands
  • Goede film met visuele durf en grimmig realisme

    De Volkskrant

  • Het is geweldig om een film te zien met zoveel barokke ambitie: theatraal, stilistisch visionair, emotioneel.

    NRC

Tickets kopen

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl