Jinpa

Pema Tseden, China, Tibet, 86 min, Drama

Onderdeel van: English

Tijden & Tickets
Jinpa is een cinematografisch hoogstandje waarin de naturalistisch en poëtisch vastgelegde Tibetaanse hoogvlakte wordt afgewisseld met expressionistische interieurs.

Jinpa begint met de verwijzing naar een Tibetaans spreekwoord over hoe we deel gaan uitmaken van de dromen van andere mensen. Kekexili is de naam van de spookachtige, dunbevolkte Tibetaanse hoogvlakte waar het verhaal zich afspeelt. Een ruigharige man in een leren pak en met een donkere zonnebril rijdt met zijn vrachtwagen over de uitgestrekte, met sneeuw bedekte vlakte. Tijdens zijn reis onderhoudt hij zich door uit volle borst mee te zingen met het lied ‘O Sole Mio’ , dat hij op een cassettebandje heeft opgenomen. Hij rijdt per ongeluk een schaap dood en pikt een zwijgzame oude man in traditionele kledij op. Net als de vrachtwagenchauffeur blijkt de man Jinpa te heten. Hij is op weg naar Sanak, op zoek naar de moordenaar van zijn vader. Nadat hij de man op de plaats van bestemming heeft afgezet, rijdt Jinpa de chauffeur door naar een klooster. Bezorgd over een slecht karma vanwege het gedode schaap, vraagt hij een monnik te bidden voor de ziel van het schaap. Ook het verhaal van de man verontrust hem. Hij vindt dat hij een eventuele wraakmoord moet zien te voorkomen.

English: On an isolated road passing through the vast barren plains of Tibet, a truck driver, who has accidentally run over a sheep, chances upon a young man, who is hitching a ride. As they drive and chat, the truck driver notices that his new friend has a silver dagger strapped to his leg. He comes to understand that his man is out to kill someone, who wronged him earlier in life. As he drops the hitchhiker off at a fork in the road, little does the truck driver realize that their short time together has changed everything, and that their destinies are inexorably intertwined.

Regisseur
Pema Tseden
Met o.a.
Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo
Land
China, Tibet
Jaar
2019
Duur
86
Ondertiteling
Engels

Andere varianten van deze film:

Nederlandse ondertiteling

Regisseur Pema Tseden staat bekend als de uitvinder van de Tibetaanse cinema.

Tickets kopen

English subtitles

Andere varianten van deze film:

Nederlandse ondertiteling