Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles

Chantal Akerman, België, Frankrijk, 202 min, Drama

Onderdeel van: Zomer Klassiekers

Tijden & Tickets
Chantal Akerman brak op 25-jarige leeftijd internationaal door met dit indringende, zeer invloedrijke meesterwerk. Delphine Seyrig is magnetisch als Brusselse huisvrouw die nauwgezet wordt geobserveerd in haar dagelijkse bezigheden.

Jeanne Dielman werd uitgeroepen tot de beste film ooit geregisseerd door een vrouw in een recente peiling van IndieWire-critici. Akerman bouwt haar film zorgvuldig op rond repeterende handelingen en werkt langzaam naar een uitbarsting toe. De Belgische cineaste richt onze aandacht op de kleinste gebaren, die doorgaans in films verloren gaan: een mes dat bijna uitglijdt tijdens het aardappelschillen, een licht dat onnodig wordt uitgeschakeld, het zetten van koffie in een thermoskan. Bestek afdrogen. Schoenen poetsen. Gehakt mengen met ei.

Drie dagen lang volgen we Jeanne Dielman, huisvrouw, moeder en parttime prostituee wier leven bepaald wordt door routine, tot zich barsten beginnen te vertonen. Chantal Akerman noemde Jeanne Dielman een ‘liefdesfilm voor mijn moeder’, als erkenning voor het type vrouw dat gevangen zit in het soort kleinburgerlijk leven waaraan zijzelf wist te ontsnappen. Jeanne Dielman is een van de invloedrijkste films ooit gemaakt, een belangrijke feministische film en een hoeksteen van de modernistische cinema dankzij de claustrofobische geometrie, met prachtige precisie gefilmd door cameravrouw Babette Mangolte.

Regisseur
Chantal Akerman
Met o.a.
Delphine Seyrig, Jan Decorte
Land
België, Frankrijk
Jaar
1975
Duur
202
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands

Door het Amerikaanse blad The Village Voice tot een van de grootste films van de 20ste eeuw verkozen

Tickets kopen