Jeanne d'Arc

Bruno Dumont, Frankrijk, 138 min, Drama

Tijden & Tickets

Het verhaal van de vijftiende-eeuwse heldin Jeanne d’Arc is al vele malen op film verteld, maar nooit zo excentriek en experimenteel als hier door Bruno Dumont.

In de schurende musical Jeannette toonde Dumont al haar jeugdjaren en roeping door God. Deze opvolger, opnieuw geïnspireerd door de geschriften van de katholieke dichter Charles Péguy, draait om het einde van haar leven. Nadat ze het Franse leger tijdens de Honderdjarige Oorlog naar een zegetocht heeft geleid, volgt een proces waarin ze wordt beschuldigd van ketterij.

Dumonts minimalistische vertelling draait niet om de historische feiten, maar trekt ons Jeanne’s hoofd in. De Franse nationale heldin, die in werkelijkheid negentien was toen ze tot de brandstapel werd veroordeeld, wordt gespeeld door de twaalfjarige Lise Leplat Prudhomme, de jongste van de twee actrices die in Jeannette de titelrol speelden. Het zet de kinderlijke onschuld van Jeanne d’Arc des te sterker af tegen de starre striktheid van de groep oude mannen die over haar oordeelt.

Regisseur
Bruno Dumont
Met o.a.
Lise Leplat Prudhomme, Jean-François Causeret, Daniel Dienne
Land
Frankrijk
Jaar
2019
Duur
138
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands

Andere varianten van deze film:

Engelse ondertiteling
  • Jeanne oogt als onverslaanbare geest

    VPRO Cinema

  • Absurdistische zoektocht naar alledaagse spiritualiteit

    NRC

Tickets kopen

Nederlandse ondertiteling

Andere varianten van deze film:

Engelse ondertiteling

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl