Janneke's filmsmaak: Tampopo

Jûzô Itami, Japan, 114 min

Onderdeel van: Janneke's filmsmaak Specials

Culinaire liefhebbers opgelet! In deze editie van Janneke's Filmsmaak staat een avant première van de gerestaureerde klassieker Tampopo op het menu. Om dat te vieren bieden we een speciaal FilmDiner aan, waarbij je de film kunt kijken én proeven! Voor slechts €19,95 eet je vooraf in ons restaurant onze versie van het iconische gerecht Ramen (Japanse noedelsoep) en krijg je als toetje de zalige film Tampopo geserveerd, inclusief nagesprek met Janneke Vreugdenhil.

De Haagse Janneke Vreugdenhil is culinair journalist. Ze schrijft onder andere een wekelijkse kookcolumn in NRC Leven. In deze nieuwe, smakelijke reeks serveert zij een veelzijdig cinematografisch menu waarop voor ieder wat wils te vinden is: van klassieke eetfilms tot actuele voedseldocumentaires. Daarna gaat ze in gesprek met de zaal over de thema’s die aan de orde komen in de film.

Tampopo is een verrukkelijke en onvergetelijke Japanse film, waarin alles wat het leven de moeite waard maakt, wordt gevierd en bezien vanuit voedsel. Een intens geliefde klassieker, die zijn tijd ver vooruit was. Met zijn vrolijke vermenging van filmgenres en overweldigende aandacht voor eten verenigt Itami filmliefhebber en foodie, en brengt hij instant een lach op het gezicht van ieder. Eetcafé eigenaar Tampopo staat er alleen voor sinds haar man overleed. Haar Ramen (Japanse noedelsoep) is niet best en haar eetcafé lijkt op sterven na dood. Een rondtrekkende vrachtwagenchauffeur en zijn hulpje trekken zich haar benarde situatie aan en besluiten haar te helpen. Samen beginnen ze aan een epische zoektocht naar de perfecte Ramen. Eten wordt schaamteloos en met veel gevoel voor humor verbonden aan seks, liefde, de dood, maar ook aan bioscoopbezoek, het genot van streven naar perfectie en het belang van aandacht voor alles wat je doet. Meerdere verhaallijnen lopen door elkaar. Onvergetelijk sensueel zijn de erotische avonturen van de gourmet gangster en zijn lief. Hilarisch en soms wonderschoon zijn de sequenties over hoe etiquette en rituelen ons leven en ons eten bepalen. Alles komt samen in het ongegeneerd romantische hoofdverhaal.

"Ik weet niet meer of het de eerste culifilm was die ik zag, maar het is zeker de eerste die ik me herinner. Wat vond ik hem geweldig, deze Japanse komedie die wel iets weg heeft van een spaghettiwestern. Ik wil niet teveel weggeven, maar er is een scène met een eidooier die ik sindsdien niet meer van mijn netvlies krijg.."- Janneke Vreugdenhil

Kaarten voor het FilmDiner kunnen worden gekocht door het gewenste aantal tickets voor de film in te vullen en het gewenste aantal tickets voor Film & Food. 

Regisseur
Jûzô Itami
Land
Japan
Jaar
1985
Duur
114
Taal
Japans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen