Jan Sierhuis Zelfportret

Marte Visser, Nederland, 81 min, Documentaire, Kunst, Portret

Onderdeel van: Nederlandse film

In de documentaire Jan Sierhuis zelfportret kijkt Jan Sierhuis (1928), tijdens het schilderen van zijn laatste zelfportret, terug op zijn bewogen en kleurrijke leven.

Sierhuis groeide op onder moeilijke omstandigheden in de Amsterdamse volksbuurten maar schopte het uiteindelijk tot zeer toonaangevend expressionist.Hij wordt beschouwd als een van de kunstenaars die, getekend door WOII, een doorbraak in de Nederlandse kunst teweeg hebben gebracht. Net als zijn vrienden Karel Appel, Constant en Corneille kwam Sierhuis niet uit een kunstenaarsmilieu ,maar zijn schilderstalent werd op 14 jarige leeftijd opgemerkt door Nico Vroom, de toenmalig directeur van de prestigieuze Rijksakademie, die hem gelijk een beurs aanbood. Eenmaal op de prestigieuze Rijksacademie had hij echter last van zijn afkomst en ging hierdoor zijn geheel eigen weg. De legendarische museumdirecteur Jonkheer Willem Sandberg van het Stedelijk Museum in Amsterdam zag zijn eigenzinnige talent en stond uiteindelijk aan de wieg van zijn grote succes. Sierhuis schildert nu meer dan zeventig jaar en zijn oeuvre is enorm. Het Stedelijk museum heeft inmiddels meer dan 130 werken van Sierhuis in hun bezit, hij is door bijna alle grote musea voor moderne kunst aangekocht en heeft vele (inter)nationale tentoonstellingen gehad.

Regisseur
Marte Visser
Land
Nederland
Jaar
2017
Duur
81
Taal
Nederlands
  • Een geslaagde film

    De Volkskrant

  • Ontroerend portret over het maken van een zelfportret

    De Volkskrant

Tickets kopen

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl