Jackie Brown

Quentin Tarantino, USA, 154 min, Cult, Tarantino

Onderdeel van: Cult Classics English Filmhuis Klassiekers Internationale Vrouwendag Specials

Zeker niet zijn wreedste en bekendste film, maar wat een heerlijke Tarantino is Jackie Brown. De imagobewuste Amerikaan tuigde zijn derde speelfilm, na Reservoir Dogs en Pulp Fiction, volledig op als eerbetoon aan Pam Grier, de ster uit blaxploitation-films uit de jaren zeventig, voor wie het bijvoeglijk naamwoord voluptueus lijkt uitgevonden.

Na zijn internationale doorbraak met 'Pulp Fiction' in 1994, bleef het een tijd lang stil rond regisseur Quentin Tarantino. Het duurde drie jaar eer hij met zijn derde film, Jackie Brown, kwam. Tarantino, die bekend stond om zijn originele scripts, verraste vriend en vijand door dit keer een boek te verfilmen, en wel 'Rum Punch' van Elmore Leonard. Hij wist opnieuw Samuel L. Jackson te strikken voor een hoofdrol en haalde 'blaxploitation'-ster Pam Grier terug uit de vergetelheid. Verder bijrollen van Robert Forster, Bridget Fonda, Michael Keaton en niemand minder dan Robert De Niro.

Jackie Brown (Pam Grier) is een stewardess die haar schamele inkomen probeert aan te zuiveren door zwart geld het land in te smokkelen voor wapenhandelaar Ordell. Wanneer Jackie op het vliegveld wordt aangehouden door de FBI hangt haar een forse gevangenisstraf boven het hoofd. Tenzij ze bereid is de politie te helpen om Ordell achter de tralies te krijgen. Samen met sympathieke Max smeedt Jackie een roekeloos plan. Daarbij wil ze de politie en Ordell tegen elkaar uitspelen om zelf met een half miljoen dollar aan de haal te gaan. Maar Ordells medeplichtigen Louis en Melanie hebben andere plannen en zorgen voor tal van complicaties.
 

Regisseur
Quentin Tarantino
Met o.a.
Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert de Niro
Land
USA
Jaar
1997
Duur
154
Taal
Engels
  • De karakters zijn geloofwaardig, het acteerwerk is uitmuntend. De shots zijn prachtig!

    Cinemagazine

De nieuwe film van Tarantino, Once Upon a Time in Hollywood, o.a. met Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie gaat 15 augustus in première.

Tickets kopen