Intieme Belichting

Ivan Passer, Tsjechoslowakije, 71 min, Drama, Komedie

Onderdeel van: Specials Winter Klassiekers

In deze originele tragikomedie komen twee ex-klasgenoten elkaar tien jaar later weer tegen.

Bambas is cum laude afgestudeerd aan het conservatorium. Toch heeft hij geen carrière gemaakt en is in een kleine provincieplaats blijven hangen. Hij staat aan het hoofd van de muziekschool en begeleidt in zijn vrije tijd een amateur orkestje dat speelt bij bruiloften en partijen. Bambas heeft in deze eenvoudige levenswijze een zekere rust en tevredenheid gevonden. Deze worden echter verstoord door de komst van zijn oude vriend en studiegenoot Peter en diens vriendin Stepa. Peter zal meewerken aan een uitvoering van Bambas’ orkest. Hij is beroepscellist in Praag en neemt met enige verbazing kennis van de toestanden op het platteland, die nog regelrecht uit de oude Donau-monarchie stammen. Toch raken Peter en Stepa bekoord door dit plattelandsleven. De beide vrienden drinken te veel en worden wakker in de garage van Opa en Oma Svehla. De wereld is hetzelfde gebleven, maar misschien kan de ‘intieme belichting’ er iets toe bijdragen, dat men elkaar met meer begrip gaat bekijken.

Regisseur Ivan Passers helden in Intieme Belichting maken onderdeel uit van een bijna plotloos verhaal. Hun ontmoeting, na jaren, roept in hen slechts een bijzondere stemming op, niet meer. Passer tikt met milde humor lichtjes tegen de situatie, alsof hij bang is de menselijke waardigheid van zijn personages te beschadigen. Ivan Passer is een ware filmpoëet, dat is het beste te zien aan twee dingen: aan zijn relatie tot muziek en natuur.

Regisseur
Ivan Passer
Met o.a.
Vera Kresadlova, Jan Vostrcil, Karel Blazek
Land
Tsjechoslowakije
Jaar
1965
Duur
71
Taal
Tsjechisch
Ondertiteling
Nederlands
  • Toont gewone mensen met al hun gekkigheid en gebreken

    VPRO Cinema

Een van de belangrijkste films van de Tsjechische Nouvelle Vague uit de jaren '60

Tickets kopen

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl