Infinite Football

Corneliu Porumboiu, Roemenië, 70 min, Documentaire

Onderdeel van: Previously Unreleased Specials

Veel voetbal- en levenswijsheden in deze documentaire waarin de plaatselijke bureaucraat Laurenţiu zijn bloemrijke gedachten laat gaan over voetbal, oranje boerderijen in Florida, politieke utopie en de sporen die het leven achterlaat.
 

Voetbal moet radicaal anders, gestroomlijnder, bevrijd van beperkingen, vindt Laurenţiu Ginghină. De regels voor hoekschoppen en buitenspel moeten op de schop, spelers moeten worden toegewezen aan zones; dit zijn slechts een van de vele vernieuwingen die de voetbalvisionair wil doorvoeren, als hij het voor het zeggen zou hebben. Ginghină besefte voor het eerst dat de regels van het voetbal niet klopten toen hij in zijn jonge jaren ernstig geblesseerd raakte tijdens een wedstrijd in de zomervakantie in Vaslui. De tackle raakte hem zo hard dat hij zijn kuitbeen brak, een jaar later volgde zijn scheenbeen. Tegenwoordig is hij een plaatselijk gemeenteambtenaar die zijn dagen slijt in een ongeïnspireerde, bureaucratische baan. Geen wonder dat hij het liever praat over het voetbalspel, althans, zijn eigen versie daarvan. Luisterend oor is regisseur en vriend van de familie Corneliu Porumboiu (12:08 East of Bucharest, Police, Adjective), zelf zoon van een scheidsrechter en geboren in Vaslui, die ook bijna altijd in beeld is. De monologen van Ginghină zijn zo rijk dat je zou denken dat iemand ze van tevoren heeft uitgeschreven. De zinnen beginnen altijd met hetzelfde onderwerp, maar blijven nooit op één plek hangen. Alle wegen leiden naar voetbal, maar alle wegen leiden er ook van weg, naar problemen rond grondbezit, naar oranje boerderijen in Florida, naar politieke utopie en de sporen die het leven achterlaat.

Porumboiu's vorige 'voetbalfilm' was The Second Game (2014), waarin Porumboiu samen met zijn vader een voetbalwedstrijd van Dynamo Boekarest tegen Steaua Boekarest terugkijkt, die door zijn vader gefloten werd.

Regisseur
Corneliu Porumboiu
Land
Roemenië
Jaar
2019
Duur
70
Taal
Roemeens
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen