On the way to school

Özgür Dogan, Orhan Eskiköy, Turkije, Nederland, 81 min, Turkse titel: İki Dil Bir Bavul

Onderdeel van: Specials

Zaterdag 28 oktober inclusief nagesprek o.l.v. Tayfun Balcik en Bedel Bayrak van The Hague Peace Projects.

Zondag 29 oktober inclusief nagesprek o.l.v. Tayfun Balcik (The Hague Peace Projects) en Zeynep Cesin (oprichtster van Stichting Children of the Sun). 
Over hoe Nederlandse kinderen met ouders van verschillende afkomst samen leren en spelen op school? Wat betekent dit voor leerlingen en docenten?

De met prijzen overladen documentaire On the way to school gaat over de jonge Turkse onderwijzer Emre Aydin die in opdracht van de overheid een jaar les moet geven op een school in een afgelegen Koerdisch dorp in Zuidoost-Turkije.

Bij aankomst in het dorp en bij het schooltje staat onderwijzer Emre voor een aantal onplezierige verrassingen: er is geen stromend water en de leerlingen spreken geen Turks. Zonder commentaar krijgen we een inkijk in het leven van de gedreven leraar en zien we hoe moeilijk het is om kinderen Turks te leren terwijl ze thuis alleen Koerdisch spreken. Een gevoelig onderwerp dat onderdeel is van de gespannen relatie tussen Koerden en de Turkse staat. Maar langzamerhand wint Emre het vertrouwen van de kinderen en de dorpsbewoners.

De documentaire On the way to school viel in 2009 verschillende keren in de prijzen: de film werd bekroond met de Black Pearl Award voor beste film tijdens het International Middle East Film Festival, de Golden Orange voor beste film tijdens het Antalya Golden Orange Film Festival en tenslotte met de Yılmaz Güney Grand Jury Prize en de SİYAD Best Film Award tijdens het Golden Boll Film Festival.

Regisseur
Özgür Dogan, Orhan Eskiköy
Land
Turkije, Nederland
Jaar
2008
Duur
81
Taal
Turks, Koerdisch
Ondertiteling
English

Tickets kopen