Honeyland

Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska, Noord-Macedonië, 87 min, Documentaire

Tijden & Tickets

Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat.

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Regisseur
Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska
Land
Noord-Macedonië
Jaar
2019
Duur
87
Taal
Turks
Ondertiteling
Nederlands

Andere varianten van deze film:

English subtitles
  • Gloedvol, zoetzuur en scherp observerend

    VPRO Cinema

  • Een prachtig gefilmd volkssprookje

    de Volkskrant

Werd genomineerd voor de Oscars voor Beste Internationale Film en Beste Documentaire

Tickets kopen

Nederlandse ondertiteling

Andere varianten van deze film:

English subtitles

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl