Hoe lees ik een film? - #4 Tiere

Greg Zglinski, Zwitserland, Oostenrijk, 95 min

Onderdeel van: Hoe lees ik een film? Specials

In de reeks 'Hoe lees ik een film?' gaat u als lezer naar de film met Lidewijde Paris. Lidewijde geeft u in een paar opmerkingen vooraf aan waar u op kunt letten in de film en na afloop gaat u met haar in gesprek over de film en de literaire aspecten van het verhaal. U hoeft geen doorgewinterde lezer te zijn om mee te kunnen kijken.

Bij een film is alles te zien wat je bij een roman zelf uit de woorden moet halen. Is dat waar? Wat is precies het verschil tussen een film en een roman? Hoe kan het goed kijken naar films ons helpen bij het lezen van romans? Wat kan in een film wat in een boek niet kan? En wat kan in een boek wat in een film niet kan? Heb je ook een verteller in een film? En stuurt die mij ook in een mening? Al deze vragen komen aan de orde bij de films die we samen gaan bekijken. 

Nick en Anna gaan voor zes maanden naar Zwitserland. Nick wil recepten uit de lokale keuken verzamelen en Anna hoopt uiteindelijk een nieuw boek te schrijven. De verandering van omgeving kan ook goed zijn voor hun relatie, want Anna weet van Nick’s affaire met hun buurvrouw Andrea, die uit het raam sprong. Mischa zal voor de vis en de philodendron in hun Weense appartement zorgen terwijl ze weg zijn. Op een bergweg botsen ze op een schaap en beginnen de absurde gebeurtenissen zich in hoog tempo af te wisselen.

Regisseur Greg Zglinski, geboren in Polen en opgegroeid in Zwitserland, creëerde een film als een multi-dimensioneel labyrinth, die de kijker meer en meer verbijstert en verwart naarmate hij vordert. Hoewel elke scène op zichzelf logisch in elkaar zit, is het aan de fantasie van de kijker om te bepalen hoe het geheel in elkaar past. Maar ook al houdt de film zich niet aan de wetten van de logica, Tiere wordt nooit onduidelijk of ontoegankelijk.

Regisseur
Greg Zglinski
Land
Zwitserland, Oostenrijk
Jaar
2018
Duur
95
Taal
Duits, Frans
Ondertiteling
Nederlands
  • Verwacht niet dat je deze surrealistische mindfuck volledig zult doorgronden, maar dat is ook niet de opzet.

    Cinemagazine

Tickets kopen