Hoe lees ik een film? - #15 Beats

Brian Welsh, Verenigd Koninkrijk, 96 min, coming-of-age

Onderdeel van: Hoe lees ik een film? Specials

In de reeks Hoe lees ik een film? ga je als lezer naar de film met Lidewijde Paris. Je krijgt een kijkhint vooraf en achteraf praten we met zijn allen na over de literaire aspecten!

Dit keer een voorpremière van de film Beats. Een universeel verhaal over vriendschap, verzet en de kracht van samen sterk staan, op de ritmes van een opzwepende soundtrack.

Halverwege de jaren negentig werd het Verenigd Koninkrijk overspoeld door raves: illegale feesten met stevige beats en een schijnbaar oneindige voorraad drugs. In 1994 kwam de overheid daarom met de Criminal Justice Bill, waarin het 'samenscholen rond repetitieve beats’ strafbaar werd gesteld. Het leidde tot protesten en nog meer raves.

Tegen die achtergrond speelt het Schotse Beats, dat draait om de onwaarschijnlijke vriendschap tussen tieners Spanner en Johnno. De eerste woont bij zijn criminele broer; de tweede verhuist met de rest van het gezin binnenkort naar de stad, waaronder zijn stiefvader, een agent van de lokale politie. In hun laatste nacht samen stelen ze geld van Spanners broer en laten zich meevoeren door de anarchie en de roes van de raves.

Regisseur
Brian Welsh
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2019
Duur
96
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen