Hoe lees ik een film? - #12 Carmen & Lola

Arantxa Echevarria, Spanje, 103 min

Onderdeel van: Hoe lees ik een film? Specials

In de reeks Hoe lees ik een film? ga je als lezer naar de film met Lidewijde Paris (o.a. bekend van haar lees!workshops en het boek Hoe lees ik?). Met een kijktip vooraf en een ontspannen gesprek na.

Tijdens deze editie kijken we naar de film Carmen & Lola.

Samen kijken met ons boekenhoofd of we meer uit de film kunnen halen. Je krijgt een kijkhint vooraf en achteraf praten we met zijn allen na!

Carmen leeft in een Romagemeenschap in een buitenwijk van Madrid. Ze is verloofd en zou nooit de door de diepreligieuze gemeenschap opgelegde normen en waarden in twijfel trekken. Ze is voorbestemd het leven te leiden zoals vele generaties vrouwen voor haar: trouwen, zoveel mogelijk kinderen baren en de rest van haar leven spenderen aan schoonmaken en koken. Maar dan ontmoet ze de eigenzinnige Lola, een graffitiartiest die wil studeren, van meisjes houdt en die zich op haar manier verzet tegen de opgelegde regels binnen de Romagemeenschap. De twee worden verliefd, met als gevolg dat ze hun weg moeten vinden tussen hun liefde, familie, religie en wat het inhoudt om een vrouw te zijn. Carmen & Lola is het speelfilmdebuut van de Spaanse regisseur Arantxa Echevarría, die eerder vooral documentaires maakte. Ze koos ervoor om met niet-professionele acteurs uit de Roma gemeenschap te werken die zonder uitzondering een fantastische prestatie leveren. Dit, én de gepassioneerde flamenco-zigeuner muziek en dans maakt Carmen & Lola tot een authentieke en exotische liefdesgeschiedenis die nog lang nazindert. Carmen & Lola ging in première op het Filmfestival van Cannes in 2018 en werd er genomineerd voor een Camera D’Or en een Queer Palm. Bij de Goya Awards 2019, de belangrijkste Spaanse prijzen, viel de film tweemaal in de prijzen.

Regisseur
Arantxa Echevarria
Land
Spanje
Jaar
2019
Duur
103
Taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen