Happy Together

Wong Kar Wai, Hong Kong, 96 min, Drama, Romantiek, 12+

Onderdeel van: Filmhuis Klassiekers Specials Wong Kar Wai Films

Vanaf 8 jul

Lyrisch, bedwelmend portret van een verbroken relatie. Hongkong-supersterren Tony Leung en Leslie Cheung spelen een stel dat door Argentinië reist en opgesloten zit in een turbulente cyclus van verliefdheid en destructieve jaloezie.

Wong Kar Wai en cameraman Christopher Doyle versmelten de ritmes van Buenos Aires en de jazz van Frank Zappa tot een beeldschoon gefilmde liefdestragedie, afwisselend wanhopig en uitzinnig romantisch. Lai en Ho arriveren als geliefden vanuit Hongkong in Argentinië, waar hun wegen zich na een ruzie scheiden. Ho vertrekt naar Buenos Aires, Lai wordt portier van een tangobar en probeert zich te herpakken. Maar Lai blijft verteerd worden door de droom om weer "samen gelukkig" te zijn met Ho. Met veel gevoel voor humor vertelt Wong Kar Wai een meeslepend, melancholisch verhaal, doordrenkt met heimwee naar Hongkong en een verleden dat niet meer terugkomt.

Christopher Doyle filmde in zowel lichtgevende monochrome beelden als weelderige verzadigde kleuren. Wong nam zijn film op aan de vooravond van de overdracht van Hongkong in 1997, toen de LGBTQ+-gemeenschap van het land plotseling een onzekere toekomst tegemoet ging. Ho en Lai worden vol intensiteit gespeeld door hartenbrekers Leslie Cheung en Tony Leung, destijds Chinese supersterren. Happy Together is een van de vijf 4K gerestaureerde films van Wong Kar Wai die wij vanaf 11 juni vertonen. 

Regisseur
Wong Kar Wai
Met o.a.
Leslie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Chen Chang
Land
Hong Kong
Jaar
1997
Duur
96
Taal
Mandarijn, Spaans, Kantonees
Ondertiteling
Nederlands

Winnaar van de prijs voor Beste Regisseur in Cannes