Happy end

Michael Haneke, Frankrijk, 107 min, Psychologie, 9+

Tijden & Tickets

Anne Laurent staat aan het hoofd van een groot bouw- en transportbedrijf, dat zij ooit heeft overgenomen van haar vader George. De 84-jarige patriarch zit nu in een rolstoel en vertoont tekenen van beginnende dementie. Hij wil euthanasie (tussen haakjes, de oorzaak van het overlijden van Georges’ echtgenote enige jaren geleden blijft verdacht vaag). De hele familie Laurent woont samen in een groot landhuis in de buurt van Calais. Dus ook Thomas met zijn jonge, tweede echtgenote en hun babyzoontje. En natuurlijk Anne’s zoon Pierre, de gedoodverfde bestuurder van het familiebedrijf. Hij veroorzaakt door zijn arrogantie en nonchalance een fataal ongeluk op de bouwplaats, wat zware financiële consequenties met zich kan brengen. Als inwonend personeel - en kop van jut - fungeert een Marokkaans echtpaar. De zaken worden echt op scherp gezet wanneer Ève, de 12-jarige dochter van Thomas, noodgedwongen haar intrede maakt in het familiehuis. Haar moeder ligt in het ziekenhuis, na een verdachte overdosis geneesmiddelen. Het meisje krijgt nauwelijks contact met haar kille, egocentrische vader, maar zij ontdekt wel via haar vaardigheden op sociale media dat Thomas een stomende relatie met een vriendin beleeft. Ève ontwikkelt een betere band met haar grootvader...

Happy end - een vaardig gekozen adjectief - is de nieuwste titel van de 75-jarige Michael Haneke. Hoewel Jean-Louis Trintignant en Isabelle Huppert weer een vader-dochter relatie hebben, betekent dit niet dat Happy end een vervolg op Amour is. Wel zijn in Happy end allerlei vertrouwde Haneke-elementen te herkennen: een dysfunctionele familie met vele onverwerkte gevoelens van schaamte, schuld en wraakzucht en natuurlijk doodsdrift gekoppeld aan angst voor de dood. Net als in zijn eerdere films als Benny’s video of Caché zet Haneke onheil suggererende beelden van home video’s of bewakingscamera’s in om het drama in gang te zetten, nu gemoderniseerd tot live streams van sociale media, WhatsApp berichtjes en YouTube fragmenten.

Regisseur
Michael Haneke
Land
Frankrijk
Jaar
2017
Duur
107
Taal
Frans Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Alles waar Haneke voor staat in één film

    NRC

  • Haneke levert met Happy End secuur, indringend en geestig drama af over gevolgen van nalatigheid

    De Volkskrant

Michael Haneke won met zijn films Das weisse Band (2009) en Amour (2012) tweemaal achter elkaar de Gouden Palm, de hoofdprijs van het festival van Cannes.

Tickets kopen