Grunberg kiest.. Angst essen Seele auf

Rainer Werner Fassbinder, Duitsland, 94 min

Onderdeel van: English Specials

Grunberg fans opgelet: na een jaar afwezigheid is de serie Grunberg Kiest... weer terug in Filmhuis Den Haag! Schrijver, columnist, acteur en filmliefhebber Arnon Grunberg brengt in deze reeks een ode aan de film en gaat daarna in gesprek met de zaal over thema's die aan de orde komen in de film.
In Nederland werd Angst essen Seele auf (1974) vertoond onder de titel Alle Turken heten Ali. De film is een wat vroegere film uit het enorme oeuvre van de Duitse provocateur. Het hoge tempo waarin Fassbinder werkte, maakte dat zijn eerste films soms zichtbaar gehaast gemaakt werden. Dat is aan Angst essen Seele auf niet af te zien hoewel hij die in twee weken tijd maakte om de tijd te vullen tussen twee andere films, Effi Briest en Martha. Fassbinder wilde zoveel verhalen vertellen dat perfectie soms plaats moest maken voor de noodzaak tot dat vertellen. Pijnlijk genoeg is Angst essen Seele auf wederom actueel. Vreemdelingenhaat is snel aangewakkerd als de oorspronkelijke vriendschap van de al wat oudere Emmi, een poetsvrouw, en Ali, een jonge Marokkaans gastarbeider, leidt tot een huwelijk.
 
“Aangrijpend pamflet over de Duitse vreemdelingenhaat met goed spel van Salem en Mira. Tegelijk ook een hommage aan Douglas Sirks melodrama All That Heaven Allows (1955), in Fassbinders kenmerkende, sterke en eigenzinnige filmische vertelstijl (VPRO Cinema).”
Regisseur
Rainer Werner Fassbinder
Land
Duitsland
Jaar
1974
Duur
94
Taal
Duits
Ondertiteling
Engels

Tickets kopen