Goed terechtgekomen in de Schilderswijk - Film & Debat

Reber Dosky, Nederland, 43 min

Onderdeel van: Democratie in debat Specials

In de debatreeks Democratie in debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 16 november in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de film Goed terechtgekomen in de Schilderswijk. Na afloop vindt een debat plaats met Jacqueline Aarts,(adjunct directeur van een school in de Schilderwijk) en Reber Dosky (regisseur) en als moderator Mohamed Chohabi (programmamanager van de Schilderswijk bibliotheek).

In Goed terechtgekomen in de Schilderswijk worden oud-leerlingen van docent Eric van ’t Zelfde opgezocht. Eric van 't Zelfde inspireerde als klassenmentor kansarme leerlingen uit de Haagse Schilderswijk om hun dromen waar te maken. Toen hij aan het werk ging als docent was hij 22. De leerlingen in zijn mentorklas in de Haagse Schilderswijk waren toen 13. Hij begeleidde hen totdat ze met een diploma het ‘Johan de Witt College’ verlieten. Waar hij in die jaren niet kon wachten om de volgende dag weer les te geven is Eric nu somber over het onderwijs, de maatschappij en de politiek. ‘Ik heb in real time meegemaakt hoe het beroep van leerkracht en docent kapot werd gemaakt.’ We zoeken in de film Erics oud-leerlingen op die, zoals Eric zegt ‘van hem een docent hebben gemaakt’. We zien hoe zij nu als dertigers naar de medemens en de wereld kijken, en hoe het hen zelf vergaat. Wat kunnen we van hun ervaringen leren voor het onderwijs van vandaag?

Deze documentaire is gemaakt door de Haagse filmmaker Reber Dosky. Tijdens Film & Debat-avond kijken we met Eric en zijn leerlingen naar de documentaire, en bespreken we de lessen die daaruit geleerd kunnen worden.

Film & Debat is onderdeel van Democratie in debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.

Helaas is door privé omstandigheden Eric van 't Zelfde vandaag verhinderd om deel te nemen aan het debat.

Regisseur
Reber Dosky
Land
Nederland
Jaar
2017
Duur
43
Taal
Nederlands

Tickets kopen