Girl

Lukas Dhont, België, 100 min, Drama, festival favoriet

Onderdeel van: LGBT films

Lara, een 15-jarig meisje is geboren in het lichaam van een jongen en wil niets liever dan ballerina worden. Samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren.
Tijdens het Filmfestival van Cannes sleepte Girl verschillende prijzen in de wacht. Debuterend regisseur Lukas Dhont werd bekroond met de prestigieuze Camera d’Or, de jonge hoofdrolspeler Victor Polster won de prijs voor de Beste Vertolking in Un Certain Regard, de internationale pers beloonde Girl met de Prix Fipresci en de film won ook nog eens de Queer Palm. Bij de wereldpremière tijdens het Filmfestival van Cannes werd de film beloond met een minutenlang durende staande ovatie.

Voorafgaand aan Girl vertonen we de korte film Feelings van de Haagse Dante Kedde (16 jaar)
Winnaar derde prijs, categorie film, Kunstbende Festival

"Kunst is mijn grote passie en een fijne uitlaatklep voor mij. Ik ben een transmeisje en verwerk mijn gevoelens en emoties hierover vaak in mijn kunst. Toen ik op mijn 12e aan het eerste deel van mijn behandeling mocht beginnen ontstond ook de behoefte mijn gevoelens hierover beeldend te maken. Voor mij is dit een fijne manier om hier goed mee om te kunnen gaan en het een plekje te geven. Voor de stopmotion / animatie Feelings die jullie gaan zien, heb ik 521 tekeningen gemaakt. Het gaat over een periode dat ik me niet prettig voelde. Deels kwam dat omdat ik net met hormonen was gestart waar ik erg aan moest wennen, omdat ik de jaren daarvoor alleen was afgeremd in mijn puberteit. En deels doordat iemand in mijn directe omgeving, met wie ik dagelijks omging, ernstig depressief was. Gelukkig kwam er hulp voor haar en dat was ook gelijk de helpende hand voor mij, omdat ik me nu weer kon richten op het hervinden van mijn eigen balans." - Dante Kedde

Regisseur
Lukas Dhont
Land
België
Jaar
2018
Duur
100
Taal
Nederlands, Frans
Ondertiteling
Nederlands

Andere varianten van deze film:

English subtitles
  • Droomdebuut voor Lukas Dhont

    De Volkskrant

  • De film ‘Girl’ over de 15-jarige transgender Lara betovert. Vooral door debuterend acteur Victor Polster.

    NRC

Tickets kopen

Andere varianten van deze film:

English subtitles