Getuige 1 minuut

Hans Heijnen, Nederland, 59 min, Documentaire, Dutch Media Week

Onderdeel van: Nederlandse film

In het kader van Dutch Media Week vertonen wij begin oktober twee films in onze pop-up cinema, waaronder Getuige 1 minuut.

Een mobiele tele­foon­filmpje van 82 seconden dat eerst op de site van het AD en later op Geen​Stijl​.nl verschijnt, brengt een schok in Neder­land teweeg. Er is een ruzie en een val van een dak. Er is een dode. Op basis van de onduidelijke beelden, onder meer in praatprogramma’s op tv, hadden velen een mening klaar over wat er gebeurd was en ventileerden deze. De ​‘Scheveningse dakmoord’ van januari 2007 veran­derde het leven van direct betrokkenen en buren en bracht een hevige discussie op gang of nieuwe media grenzen over­schri­jden.

Film­maker Hans Heijnen maakte een nauwgezette recon­structie van het gebeuren in opdracht van het Neder­lands Insti­tuut voor Beeld en Geluid in de reeks Dutch Docu­men­tary Collec­tion. Hij spreekt getu­igen van de moord en bezoekt de plaats delict in Scheveningen, de dader, diens vader en de recht­szaak waar het filmpje als bewi­js­ma­te­riaal dient. Met behulp van de archieven van het Insti­tuut onder­zoekt de film de rol van de media bij de beeld­vorming rondom de moord en het effect dat dit had op de direct betrokkenen.

Regisseur
Hans Heijnen
Land
Nederland
Jaar
2021
Duur
59
Taal
Nederlands

Tickets kopen