Fuocoammare

Gianfranco Rosi, Italië, Frankrijk, 114 min, Een film die het relevante thema van de vluchtelingen op geheel eigen wijze heel dichtbij brengt. 12+

Onderdeel van: Picl

In tegenstelling tot de meeste journalisten die eventjes op een fotogeniek drama afduiken als een bij op een verse druppel nectar verbleef Gianfranco Rosi anderhalf jaar op Lampedusa om eigenhandig de routine van de aanhoudende ramp met de bootvluchtelingen in beeld vast te leggen. 

Zoals alle jongens wil de twaalfjarige Samuele Puccilo na school lol trappen, op de rotsen klimmen of gewoon wat rondhangen in de haven, waar hij met zijn katapult op ‘imaginaire’ vijanden jaagt. De krap 6000 bewoners van zijn kleine, dorre eiland hebben hun leven in korte tijd totaal zien veranderen. Lampedusa, halverwege Tunesië en Malta, is het (voorlopige) eindstation voor tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen die de Middellandse Zee oversteken in overladen opblaasbootjes en gammele schepen. Bij elke aankomst van een boot staat Bartolo Pietro paraat om als arts te onderzoeken wie van de vluchtelingen het dringendst behoefte heeft aan medische zorg. Ze zijn op zoek naar vrede, vrijheid of een beter bestaan in Europa, maar alarmerend vaak komt het voor dat hun lichamen uit zee worden opgevist.

Gianfranco Rosi verbleef anderhalf jaar op Lampedusa om eigenhandig de routine van deze aanhoudende ramp te verfilmen. Bij een reddingsactie op volle zee vindt zijn camera benedendeks vijftig lijken: dood door uitdroging en verstikking. Bizar genoeg gaat naast de opvang van de migranten ondertussen het gewone dagelijkse leven ook zijn gang op het eiland, want zelfs op een kleine plek als Lampedusa kunnen twee werelden naast elkaar bestaan.

Gianfranco Rosi won met zijn vorige film Sacro Gra, een fascinerend en Impressionistisch mozaïek - over de zeer verschillende mensen die wonen en werken langs de A90 ringweg rond Rome, de Grande Raccordo Anulare - in 2013 de Gouden Leeuw op het festival van Venetië. Dat was een opmerkelijke primeur: nooit eerder had een documentaire de hoofdprijs van het oudste filmfestival ter wereld gewonnen. Met Fuocoammare herhaalde Rosi deze stunt op het festival van Berlijn: ook hier was nooit eerder een documentaire met de Gouden Beer bekroond. Juryvoorzitter Meryl Streep sprak van een “belangrijke, visionaire en noodzakelijke film”, waaraan zij eigenlijk ook de kwalificaties ‘eigenzinnig en poëtisch’ had moeten toevoegen.

Regisseur
Gianfranco Rosi
Land
Italië, Frankrijk
Jaar
2016
Duur
114
Taal
Italiaans, Frans
Ondertiteling
Nederlands
  • Hartverscheurende taferelen

    NRC Handelsblad

  • Even hartverscheurende als betoverende docu.

    De Volkskrant

Fuocoammare won vier prijzen op het Berlijn Film Festival 2016, waaronder de Gouden Beer.

Tickets kopen

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl