Funny Face

Stanley Donen, Verenigde Staten, 103 min, Komedie, Musical, Romantisch, Klassieker

Onderdeel van: English Herfst Klassiekers Specials

In het najaar bij ons te zien: Funny Face, met stijlicoon Audrey Hepburn. 

Jo Stockton (Hepburn), een timide boekenverkoopster, wil naar Parijs gaan om met de uitvinder van 'emphaticalism' (afwijzing van alle materiële dingen) te ontmoeten. Dit kan alleen gebeuren als ze het eens wordt met de modeontwerpster Maggie Prescott (Thompson) om in Parijs in haute-couture (van Hubert de Givenchy) voor de modefotograaf (Astaire) te poseren. Een kleurrijke (Think pink!), leuke en niet vaak vertoonde musical over de modewereld die, na 60 jaar, eigenlijk weinig veranderd is. Regisseur Donen werkte nauw samen met modefotograaf Richard Avedon. De film sluit ook mooi aan bij de tentoonstelling Mode in Kleur in het Kunstmuseum.

 

In de jaren vijftig stonden ongeveer gelijktijdig twee actrices op die allebei koninklijke allure op het scherm brachten. De een was Grace Kelly, die later ook écht royalty werd toen ze trouwde met Prins Rainier van Monaco. De tweede was Audrey Hepburn, die haar gracieuze en adellijke verschijning wellicht te danken had aan haar Nederlandse moeder die barones was. Wellicht wordt ze ook met adel geassocieerd omdat de eerste rol waarin het grote publiek haar zag die van een prinses was (Roman Holiday). Hoe dan ook, vanaf het moment dat Audrey op het witte doek verscheen werd ze door iedereen omarmd en niet meer losgelaten. De charmante en stijlvolle Hepburn is na al die jaren nog steeds een van de belangrijkste stijliconen ter wereld.

 

Synopsis

Dick Avery (Fred Astaire) is fotograaf bij een mode-magazine en wanhopig op zoek naar de nieuwe trend. Deze nieuwe trend moet er zowel mooi als intelligent uitzien. Dat laatste hoopt hij te vinden in de intellectuele omgeving van een boekwinkel, en daar loopt hij de boekenverkoopster Jo Stockton (Audrey Hepburn) tegen het lijf. Hij ziet in haar het ideale model, maar aanvankelijk moet ze daar niets van hebben. Totdat de mogelijkheid van een mode-rapportage in Parijs ter sprake komt. Jo wil namelijk dolgraag naar Parijs om haar filosofische idool Professor Flostre te ontmoeten.

 

In Parijs gaat van alles mis, omdat Dick vooral uit is op een mode-rapportage en Jo de avant-garde scene induikt op zoek naar Professor Flostre (J.P. Sartre). Als ze deze uiteindelijk gevonden heeft blijkt hij naast filosoof ook en vooral een man te zijn. Zijn doorzichtige versierpogingen stellen Jo, die een zeer diepzinnig iemand voor ogen had, zeer teleur. Dick is inmiddels driftig op zoek naar Jo, want ondanks alle ellende in Parijs heeft hij steeds meer sympathie voor haar opgevat.

 

De film levert onvergetelijke momenten op als Astaire op toplocaties Hepburn in couture van Hubert de Givenchy fotografeert. Maar zeker zo inspirerend is Audreys beatniklook als ze geen model hoeft te spelen: zwart coltruitje, zwarte skinny broek, zwarte loafers en beige trenchcoat.

Regisseur
Stanley Donen
Met o.a.
Audrey Hepburn, Fred Astaire, Kay Thompson
Land
Verenigde Staten
Jaar
1957
Duur
103
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen

Fred Astaire speelde ook in de originele Broadway versie 'Funny Face' van George en Ira Gershwin uit 1927

Tickets kopen