Friday the 13th

Sean S. Cunningham, Verenigde Staten, 95 min, Cult, Horror

Onderdeel van: Cult Classics English Specials

Vrijdag de 13e komt eraan... Reden voor Filmhuis Den Haag om de horror cultklassieker uit 1980, Friday the 13th, eens te vertonen. Voor iedereen die hem nog niet heeft gezien en iedereen die hem niet vaak genoeg kan zien! 

In de zomer van 1958 worden Barry en Claudette, twee van de kampleiders van Crystal Lake, vermoord. Het kamp raakt in onbruik. Twintig jaar later wil Steve Christy het vakantieresort opnieuw openen, hoewel buurtbewoners waarschuwen dat de plek vervloekt is. Hij huurt een aantal studenten in om hem te helpen met het opknappen en daarna als kampleiders te werken. De reclameslogan luidde echter terecht: “They were warned... They are doomed... And on Friday the 13th, nothing will save them.” Ze worden, natuurlijk op één na, op verschillende en uiterst inventieve manieren om zeep geholpen. En die ene denkt uiteindelijk eventjes dat het allemaal een nachtmerrie is geweest - maar wij weten wel beter!

Friday the 13th is een horror classic met heel veel vervolgen. De oorspronkelijke film was door een stel slasher-fanaten gemaakt voor hun eigen lol & een appel en een ei (het budget was net een half miljoen dollar), maar de film bracht 80 keer zo veel op! Ondanks alle negatieve recensies volgden de sequels dus in rap tempo. Blijkbaar dacht men in 1984 dat de koe wel was uitgemolken, want Part IV kreeg de titel ‘The Final Chapter’. Het jaar daarna verscheen echter gewoon nr 5 met de omineuze titel ‘A new beginning’. Zo kreeg de reeks bijna jaarlijks weer een sequel, totdat in 1993 nr 9 uitkwam met de titel ‘The Final Friday’. Je voelt ‘m al aankomen, want het bloed kruipt - letterlijk - waar het niet mag gaan: met enige vertraging verscheen in 2001 het 10de deel, met de licht aangepaste titel Jason X. Als klap op de vuurpijl werd in 2009 een remake geproduceerd, waarvan de plot een hervertelling is van de eerste vier delen van de originele reeks samengevat in één verhaal. Zo kunnen we wel aan de gang blijven.

English: Terror and suspense abound in this 24-hour nightmare of blood. Camp Crystal Lake has been shuttered for over 20 years due to several vicious and unsolved murders. The camp's new owner and seven young counselors are readying the property for re-opening despite warnings of a "death curse" by local residents. The curse proves true on Friday the 13th as one by one each of the counselors is stalked by a violent killer. This film is widely acclaimed for its horrifying and creative murder sequences.

Regisseur
Sean S. Cunningham
Met o.a.
Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby, Laurie Bartram, Jeannine Taylor, Kevin Bacon
Land
Verenigde Staten
Jaar
1980
Duur
95
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen
  • Een uitstekend avondje griezelen voor fans van het genre.

    Cinemagazine

Tickets kopen