Free Solo

Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi, Verenigde Staten, 100 min, Documentaire

Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park.

Het free solo bedwingen van El Captain is dé ultieme sportprestatie. Eén waarbij je je volledig moet overgeven aan je lichaam. Een minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele, staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. Het wordt duidelijk dat Alex dit moet doen, dat hij niet anders kan, maar ook dat hij naar het sublieme reikt. Alex is een bedachtzame, grappige en bloedeerlijke jonge man met sinds kort een vaste vriendin, die duidelijk enorm worstelt met zijn passie. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt hij een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor haar betekent het leven in het besef dat hij elk moment kan sterven.

De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend. Zelden zal een film zoveel adrenaline oproepen. Maar de reis er naartoe is minstens zo fascinerend. Alex ontpopt zich als de klimversie van een Boeddhistische monnik. Aardse zaken zijn minder belangrijk dan zijn wens zichzelf te overstijgen. Een documentaire van mythische proporties, gefilmd door zijn vrienden, die toevallig ook de allerbeste bergfilm regisseurs van de wereld zijn.

Genomineerd voor een Oscar in de categorie 'Beste Documentaire'.

Originele titel
Free Solo
Regisseur
Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Met o.a.
Alex Honnold, Jimmy Chin, Sanni McCandless
Land
Verenigde Staten
Jaar
2019
Duur
100
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Een beeldschone, maar ongemakkelijke kijkervaring, die niet alleen een fenomenale prestatie in beeld brengt, maar ook hoe moeilijk het moet zijn om te leven met iemand zonder angst.

    NRC

  • Als de klimmer in Free Solo aan zijn klim begint, raakt de kijker ook in euforie

    De Volkskrant

Can you hold your breath for an entire movie? (Rolling Stone)

Tickets kopen