Filmhuis in gesprek: Junha's Planet

Hyung-Sook Hong, Zuid-Korea, 108 min, Een verdiepings- en netwerkbijeenkomst voor docenten, didactici en geïnteresseerden in onderwijs!

Onderdeel van: Movies that Matter Festival Specials

Filmhuis in Gesprek is een verdiepings- en netwerkbijeenkomst voor docenten, didactici en geïnteresseerden in onderwijs. In samenwerking met Movies that Matter kijken we dit keer naar de documentaire Junha's Planet. Praat na afloop mee over 5 jaar passend onderwijs: werkt het en voor wie?  

Naar school gaan is spannend voor de elfjarige Junha. Klasgenoten ontwijken hem omdat hij zomaar ineens kan gaan spugen en slaan. Leraren proberen hem met engelengeduld in bedwang te houden maar Junha lijkt onbereikbaar. Bij iedereen rijst de vraag of hij met zijn ernstige gedragsproblemen wel in deze klas thuishoort. 
In dit tedere portret van Junha zien we hoe hij zich met moeite een weg baant door het schoolsysteem, vol welwillende leraren en gedragsexperts, die echter net als Junha's ouders met hun handen in het haar zitten. Liefde en onmacht wisselen elkaar af. 

Filmhuis Den Haag en Movies that Matter zetten film dagelijks in als uitgangspunt voor kennismaking, uitwisseling en verdieping. Filmhuis in Gesprek richt zich specifiek op docenten en vertoont bijzondere films waarin het thema onderwijs centraal staat.

Gesprek
Praat na afloop van de film - onder leiding van Bjorn Bouwens (filmexpert en manager Onderwijs & Onderzoek Hogeschool Inholland) - mee over 5 jaar passend onderwijs in Den Haag. Te gast zijn: 

  • Joep Bakker: socioloog/psycholoog en ruim veertig jaar als docent/onderzoeker betrokken geweest bij de afdelingen Orthopedagogiek en Onderwijskunde van de Radboud Universiteit. Belangrijkste onderzoeksthema's: inclusief onderwijs, relatie tussen ouders en school, de oordeelsvorming van leerkrachten over hun leerlingen, etc. 
     
  • Esther Ruel Engelman: docente in het BO en ervaringsdeskundige - positief en negatief - op het gebied van inclusief onderwijs. Benadert het onderwerp vanuit haar functie als docent: wat is haalbaar (ook met het oog op groepsgrootte en waar trek je de grens?)
     
  • Tjitske Veldkamp, moeder van een zoon (10 jaar), die sinds groep 2 passend onderwijs volgt binnen een reguliere basisschool. Haar verhaal over passend onderwijs kent pieken en dalen. Nu zij zelf voor de klas staat, ervaart zij ook de moeilijkheden en beperkingen waar een school soms tegenaan loopt m.b.t. het faciliteren van passend onderwijs.


Programma
18.45 uur: Inloop
19.00 uur: Welkom
19.05 uur: Vertoning Junha's Planet
20.50 uur: Nagesprek
21.15 uur: Afsluitende borrel
 

Regisseur
Hyung-Sook Hong
Land
Zuid-Korea
Jaar
2019
Duur
108
Taal
Koreaans

Tickets kopen