Filmfocus - WIJ

Rene Eller, Nederland, 100 min

Onderdeel van: Filmfocus

Maandelijks focust Filmhuis Den Haag op een premièrefilm of klassieker, met een korte inleiding die extra informatie over de film biedt. Wegens omstandigheden is de inleiding voor deze Filmfocus helaas komen te vervallen.

WIJ is gebaseerd op het gelijknamige en controversiële boek van het Vlaamse schrijversduo onder de naam Elvis Peeters. Hoewel de film “milder” is dan het boek, spaart ook Eller het publiek niet. Hoe landerigheid eigenlijk duister blijkt te zijn en kan leiden tot geweld en expliciete seks, staat centraal in deze Filmfocus.

Je bent jong….. en het loopt flink uit de hand. Dat is de Nederlandse/Belgische film WIJ, het debuut van Nederlandse regisseur René Eller, in een notendop.
En de zomer begint nog wel zo heerlijk voor een groep tieners. Ze hangen wat rond, seksen wat. De meisjes flashen op een viaduct automobilisten van het er onderdoor razend verkeer. Maar grenzen worden al rap overschreden ...

Tijdens een lome zomer in een dorpje in de Nederlands-Belgische grensstreek, zoekt een groep van acht rebelse tieners naar vertier, seks en spanning. Hun avontuur begint idyllisch en ongericht. Ze stoken vuurtjes bij hun afgelegen honk, halen kattenkwaad uit en vozen met elkaar. Die kicks blijken niet genoeg. Hun oorspronkelijk lichtvoetige seksspelletjes veranderen allengs in professioneel verkochte pornofilmpjes, prostitutie en chantage. Hun speelse bestaan krijgt een duistere ondertoon en komt tot een halt wanneer er iets gruwelijk misgaat.

In vier hoofdstukken vertellen de dromer, de rebel, de 'zakenman' en de creatieveling aan verschillende mensen, sommigen behorend tot officiële instanties, hoe zij deze bewogen periode en de nasleep ervan hebben ervaren. Ze hebben allen een eigen invalshoek in deze moderne coming of age-vertelling. Dromerige, The Virgin Suicides-achtige beelden worden afgewisseld met hedonistische gewelds- en seksscènes in deze verfilming van de gelijknamige, controversiële roman Wij van Elvis Peeters.

◉ Cineville pashouders opgelet!
Heb je een Cineville pas? Dan heb je geluk! Op vertoon van je pas mag je namelijk gratis iemand meenemen! 

◉ Wat is Filmfocus?
Filmfocus streeft naar een bewuste kijkervaring. Afhankelijk van de gekozen film focust Filmhuis Den Haag op het land van herkomst, de staat van dienst van een regisseur, het onderwerp van de film. Altijd wordt daarbij het accent gelegd op de stijl en vorm van de film: wat de camera ons laat zien, het geluid ons vertelt, hoe dat gebeurt en wat dat met ons, de kijkers, doet.

Regisseur
Rene Eller
Land
Nederland
Jaar
2018
Duur
100
Taal
Nederlands
Ondertiteling
geen

Tickets kopen