Filmfocus - Stalker

Andrei Tarkovsky, Rusland, 163 min

Onderdeel van: Filmfocus Specials

Maandelijks focust Filmhuis Den Haag op een premièrefilm of klassieker, met een korte inleiding die extra informatie over de film biedt.

Deze avond Andrei Tarkovski’s Stalker. Een fenomeen, en dat is het al decennialang. De Russische klassieker van één van ‘s werelds filmgrootmeesters wordt eindelijk weer vertoond. En natuurlijk besteedt Filmhuis Den Haag er een Filmfocus aan.

Stalker is zo rijk dat het “verhaal” van de film vertellen bijna banaal is. Daarmee toont Tarkovski zich een echte cineast. Film is geen verhaal. Film is een audiovisueel medium dat ruimte moet laten aan de kijker. Dat doet Tarkovski zeker met die twee mannen (een professor en een schrijver) die met een stalker de zone in gaan. Ze zijn op zoek, maar waarnaar?

Iedereen kan Stalker uitleggen zoals het hem het beste uitkomt: filosofisch, religieus, psychologisch. Feit is dat Tarkovski met Stalker een unieke en ongelofelijke kijk- en luisterervaring creëerde. Die het juist niet van zoveel woorden moet hebben. 

Stalker is zelfs de reden dat de cinema werd uitgevonden, zo beweert de Engelse schrijver Geoff Dyer die een boek schreef (Zona) waarin hij de film van begin tot eind beschrijft. Dat zullen we eens zien in deze Filmfocus.

Deze Filmfocus laat zoveel mogelijk zien wat Stalker vandaag de dag betekent.

Regisseur
Andrei Tarkovsky
Land
Rusland
Jaar
2018
Duur
163
Taal
Russisch
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen