Filmfocus - Sofia

Meryem Benm’Barek, Marokko, Frans, 80 min

Onderdeel van: Filmfocus Specials

Een andere manier van kijken: tijdens Filmfocus legt Filmhuis Den Haag de focus op een premièrefilm of klassieker met een korte inleiding of Q&A die extra informatie over de film biedt. Deze editie Sofia, een onsentimentele vertelling over een jonge Marokkaanse vrouw die de gevolgen moet dragen van een buitenechtelijke zwangerschap. Dapper probeert Sofia meester te blijven over de situatie.

Hoe lang kun je een zwangerschap ontkennen, verbergen? Niet lang, zo ontdekt de twintigjarige Marokkaanse Sofia: in de keuken van haar ouderlijk huis breken plotseling haar vliezen. 

Sofia's nicht Lena brengt haar naar het ziekenhuis, maar daar stuiten de twee op problemen; in Marokko is seks buiten het huwelijk strafbaar. Een bevallende vrouw kan pas in het ziekenhuis worden toegelaten wanneer er een man is die het ongeboren kind erkent.

Om geholpen te worden, de eer van haar familie te redden én uit de gevangenis te blijven, staan Sofia twee dingen te doen: ze moet de vader van haar kind opsporen en zo snel mogelijk met hem trouwen.

Het gebeurt niet vaak, een prestigieuze prijs winnen voor je speelfilmdebuut. Het overkwam de Marokkaanse regisseur Meryem Benm’barek in Cannes, waar Sofia in de Un Certain Regard-sectie de prijs voor beste scenario in de wacht sleepte. 

Regisseur
Meryem Benm’Barek
Land
Marokko, Frans
Jaar
2019
Duur
80
Taal
Arabisch, Frans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen