Filmfocus - So help me god

Jean Libon, Yves Hinant, Frankrijk, 99 min

Onderdeel van: Filmfocus Specials

Filmfocus..... een andere manier van kijken.

Maandelijks legt Filmhuis Den Haag de focus op een premièrefilm of klassieker met een korte inleiding (ongeveer 15 minuten) die extra informatie over de film biedt. Filmfocus streeft naar een bewuste kijkervaring, waarover met elkaar na afloop van de film in het café van het Filmhuis ook nog nagepraat kan worden.

So Help me God registreert slechts. Geen talking heads, commentaar of toegevoegde muziek. Wat heeft dat voor effect op de kijker, als die in een en dezelfde film getuige is van hilarische en onthutsende betogen? Daarover gaat deze Filmfocus.

De dagelijkse bezigheden van de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez bestaan onder meer uit het ondervragen van verdachten, het bezoeken van plaatsen delict en het leiden van DNA-onderzoek in samenwerking met rechercheurs van de politie. Dat de filmmakers toestemming hebben gekregen om dit alles vast te leggen mag gezien de inhoud van de scènes opmerkelijk worden genoemd. Dat komt mede door de in alle opzichten bijzondere verschijning en persoonlijkheid van de hoofdpersoon, die geen blad voor de mond neemt en in haar contact met collega's en verdachten af en toe opvallend politiek incorrect uit de hoek kan komen. Maar ook de inhoud van de gesprekken is buitengewoon; soms hilarisch als ze een prostituee geamuseerd en belangstellend uitvraagt over de bizarre wensen van klanten, en soms onthutsend wanneer ze schijnbaar onbewogen het relaas aanhoort van een vrouw die haar achtjarige zoon op gruwelijke wijze heeft omgebracht. 

Regisseur
Jean Libon, Yves Hinant
Land
Frankrijk
Jaar
2018
Duur
99
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen