Filmfocus - La Piscine

Jacques Deray, Frankrijk, 122 min, Filmfocus... een andere manier van kijken! Dit keer een filmklassieker met een inleiding voor een bewuste kijkervaring.

Onderdeel van: Filmfocus Specials

Filmfocus..... een andere manier van kijken.

Maandelijks focust Filmhuis Den Haag op een premièrefilm of klassieker met een korte inleiding die extra informatie over de film biedt. Filmfocus streeft naar een bewuste kijkervaring, waar met elkaar na afloop van de film ook nog over nagepraat kan worden.

De warmte van de zomer is voelbaar in La piscine, waar de verzengende hitte zelfs niet in het zwembad wordt gekoeld. De zomer vraagt om een toepasselijke Filmfocus: een filmavond over het zwembad in film, helemaal niet zo gezellig en relaxed! Zo vragen we ons af waarom rond zwembaden in films altijd zo'n ambivalente sfeer hangt. Komt dat doordat de naaktheid de associatie met seks oproept?

Voor deze zinderende Filmfocus hebben we een speciale spreker gevraagd. Via Filmkrant.Live presenteert filmjournalist Jos van der Burg u zonnige, spannende en afkoelende filmfragmenten met maar een echte hoofdrol: het zwembad zelf. Hij schreef er eerder over in de Filmkrant: Troebel Water.

Na het programma van Jos dat ongeveer 30 minuten duurt vertonen we La piscine. Hij schreef daarover: “Een op kabbelende golfjes deinend lijk wordt aangetroffen in la piscine (Jacques Deray, 1969). In de erotisch-broeierige film krijgt het stel Alain Delon en Romy Schneider — mooier dan ooit — tijdens hun vakantie in een villa-met-zwembad bezoek van een oude vriend. Dat de man zijn achttienjarige bloedmooie dochter heeft meegenomen, blijkt geen goed idee. Zij werkt als katalysator op de toch al erotisch geladen sfeer.”

Durf met ons te duiken in het zwembad, the swimming pool, la piscine, het kalme water en de diepere betekenis. Zoveel beter om dat in onze filmzaal figuurlijk te doen dan in het echt.

Filmfocus: afhankelijk van de gekozen film focust Filmhuis Den Haag op het land van herkomst, de staat van dienst van een regisseur, het onderwerp van de film. Maar altijd wordt vooral het accent gelegd op de stijl en vorm van de film: wat de camera ons laat zien, wat het geluid ons vertelt, hoe dat gebeurt en vooral wat dat met ons, de kijker, doet.

Regisseur
Jacques Deray
Land
Frankrijk
Jaar
1969
Duur
122
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen