Filmfocus - Jeune femme (Montparnasse bienvenue)

Léonor Serraille, Frankrijk, 97 min

Onderdeel van: Filmfocus Specials

Maandelijks legt Filmhuis Den Haag de focus op een premièrefilm of klassieker met een korte inleiding die extra informatie over de film biedt. Filmfocus streeft naar een bewuste kijkervaring, waarover met elkaar na afloop van de film ook nog nagepraat kan worden.

Tien jaar lang was Paula samen met Joachim, haar vroegere docent fotografie, en nu heeft hij haar gedumpt - terwijl zij nota bene zijn muze is. Als wraak ontvoert zij Joachims glamoureus witte kat wanneer zij begint aan een zwerftocht door Parijs. Kettingrokend, blut en balancerend op het randje van dakloosheid probeert Paula zichzelf opnieuw uit te vinden. Daarbij plooit zij zich volledig naar de mensen die zij tegenkomt, of het nu de lesbienne is die in haar een oud-klasgenoot denkt te herkennen, of een jonge moeder op zoek naar een au pair. Met een gestolen jas of andere accessoires tovert zij telkens een nieuw imago/persoonlijkheid te voorschijn. Helaas, met haar onberekenbare gedrag weet zij iedereen ook weer snel van zich te vervreemden.

Behalve de karakterstudie van een losgeslagen individu kan Jeune femme gezien worden als het portret van een generatie. Paula is een dolende ‘thirtysomething’, die nooit op de proef is gesteld, maar ook geen enkel perspectief heeft. Of zoals zij zelf zegt: “Ik voel me nostalgisch over alle dingen die ik nog niet heb gedaan.”

Dit portret van een zoekende generatie is gemaakt door een vrijwel geheel vrouwelijke crew en won de Camera D’or in Cannes.

Deze Filmfocus maakt onderdeel uit van het programma De keuze van Erik. Een programma samengesteld door onze collega Erik Daams die na ruim dertig jaar in dienst te zijn geweest bij Filmhuis Den Haag met pensioen gaat. 

Regisseur
Léonor Serraille
Land
Frankrijk
Jaar
2018
Duur
97
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen

Erik Daams (medewerker Filmhuis Den Haag) “Cinema die prikkelt, verheft en troost, staat op de website van distributeur Contact Film. Ik ben het helemaal met hun eens. Het volstaat dus te melden dat mijn keuze in het kader van Filmfocus is gevallen op de nieuwste première van Contact. Voor mij een onafhankelijk en eigenwijs distributiehuis, die de juweeltjes van de internationale filmkunst uitbrengt.”