Filmfocus - Climax

Gaspar Noé, Frankrijk, 95 min, Drama, Dans, 16+

Een andere manier van kijken: tijdens Filmfocus legt Filmhuis Den Haag de focus op een premièrefilm of klassieker met een korte inleiding of Q&A die extra informatie over de film biedt. Deze editie kijkt u naar de film Climax. In de inleiding ligt de focus op het oeuvre van regisseur Gaspar Noé (Irréversible), op zijn immer virtuoze camerawerk en op zijn eeuwige drang om te choqueren.

Een groep virtuoze dansers verzamelt zich in een afgelegen schoolgebouw om te repeteren. Ze zijn op tournee in de VS. Het is de jaren ’90. De repetitie is een onvergetelijke dans-performance, die overloopt in een feestje om hun aanstaande succes te vieren. De energie is hoog, de dansers zijn opgewonden en het duurt wel even voordat ze door hebben dat er LSD in de Sangria zit. Vanaf dan loopt het totaal en compleet uit de hand. Een fysieke, destructieve neerwaartse spiraal met extatisch bewegende lichamen, waarin woorden er niet meer toe doen, omdat ze de wil en de verleiding van het vlees niet kunnen weerstaan. Een hel met drank en drugs, gebarricadeerde deuren, en steeds dierlijker driften.

Noé is de diabolische master of ceremony, de magiër die de poorten naar de onderwereld openzet en je laat proeven van het vuur. Noé werkte samen met zijn vaste cameraman Benoît Debie (Spring Breakers) en choreografe Nina McNeely (Rihanna, Major Lazer), ondersteund door een fantastische soundtrack (Daft Punk, Aphex Twin).
Regisseur
Gaspar Noé
Met o.a.
Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub
Land
Frankrijk
Jaar
2019
Duur
95
Taal
Frans, Engels
Ondertiteling
Nederlands

Climax was één van de meest besproken en bejubelde films van het afgelopen filmfestival Cannes en won de hoofdprijs in de Quinzaine des Réalisateurs.

Tickets kopen