Film en debat: Elke dag 4 Mei

Natascha van Weezel, Nederland, 55 min, Tweede Wereldoorlog, Debat, herdenking

​Filmmaakster Natascha van Weezel kan in haar woonplaats geen stap zetten zonder aan de Tweede Wereldoorlog te denken.

Nog iedere dag maakt de oorlog deel uit van haar leven en dat van haar ouders, beide kinderen van joodse Holocaust-overlevenden. Natascha vraagt zich af of er meer kleinkinderen zijn zoals zij, bij wie de oorlog nog zo’n grote rol speelt. In Elke dag 4 mei doet zij verslag van haar persoonlijke zoektocht naar wat deze zogenaamde ‘derde generatie’ inhoudt. Hoe is het om via je ouders en grootouders vanaf jonge leeftijd geconfronteerd te worden met verhalen over de oorlog en alles wat met de Holocaust samenhangt?

Van Weezel spreekt met zes twintigers die ieder op hun eigen manier bezig zijn met joods-zijn in relatie tot hun beladen familiegeschiedenis. Voor de een is het oorlogsverleden van de grootouders een groter issue dan voor de ander maar voor iedereen geldt dat de familiegeschiedenis hen bepaalt in hun angsten, idealen en politieke voorkeuren.

Na afloop van de film vindt een debat plaats tussen o.a. filmmaakster Natascha van Weezel, Lion -één van de joodse twintigers uit de film- en Martijn Eickhoff (verbonden aan het NIOD en docent cultuurgeschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen). Gespreksleider is journalist Max van Weezel.

Dit event wordt mogelijk gemaakt dankzij het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en Prodemos, Huis voor democratie en rechtstaat en draait in het kader van de Haagse Vrijheidsweken.

Regisseur
Natascha van Weezel
Land
Nederland
Jaar
2014
Duur
55
Taal
Nederlands

Tickets kopen