Film & Debat: Wei

Ruud Lenssen, Nederland, 71 min

Onderdeel van: Film & Debat Specials

In de reeks Democratie in debat vertonen we als exclusieve avant-première Wei: wat gebeurt er als de vader van filmmaker Ruud Lenssen de diagnose dementie te horen krijgt? Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger en komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

In Wei legt Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vast. Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.

Na de film gaan we in debat met regisseur Ruud Lenssen, Marjolein Broese van Groenou (hoogleraar ‘mantelzorg in een veranderende maatschappij’ aan de VU Amsterdam) en Asma Halusi (fractievertegenwoordiger van NIDA in Haagse gemeenteraad; zelf ook mantelzorger). Moderatie is in handen van Jeltje van Nieuwenhoven (voormalig kamerlid, gedeputeerde en raadslid).

Democratie in debat is een initiatief van Montesquieu Instituut, Filmhuis Den Haag, Nieuwspoort en ProDemos. Op de hoogte blijven van alle evenementen in de reeks? Like ons dan op Facebook

Regisseur
Ruud Lenssen
Land
Nederland
Jaar
2019
Duur
71
Taal
Nederlands
Ondertiteling
Nederlands

Wei is geselecteerd voor Best Dutch Documentary Award van het IDFA!

Tickets kopen