Film & Debat: The Swallows of Kabul

Zabou Breitman, Eléa Gobbé-Mevellec, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, 82 min, Nacht van de Dictatuur, Debat

Onderdeel van: Film & Debat Specials

Een dag voor de Nacht van de Dictatuur vertonen wij in de debatreeks Democratie in debat de film The Swallows of Kabul (2019), een Franse animatiefilm die een kijkje geeft in de zomer van 1998 in Kabul.

The Swallows of Kabul
Kabul ligt in puin en wordt bezet door de Taliban. Atiq en Mussarat, al twintig jaar getrouwd, praten nog maar zelden met elkaar. Hij haat zijn leven als bewaker in een vrouwengevangenis, zij heeft een ongeneeslijke ziekte. Mohsen en Zunaira zijn jong en verliefd. Ondanks het geweld en de armoede geloven ze in een betere toekomst, maar een stommiteit van Mohsen heeft tragische gevolgen.

Debat
Voor het debat verwelkomen wij twee sprekers. De eerste spreker is Nederlandse journaliste en Afghanistanexpert Bette Dam. Vier jaar lang woonde zij in Afghanistan en werkte als correspondent voor o.a. NRC Handelsblad. Dit jaar bracht zij ook haar boek Op zoek naar de vijand: het verhaal van een terrorist die een vriend wilde zijn uit, waarin Dam als eerste westerse journaliste het leven reconstureert van oud-Talibanleider Mullah Omar en baanbrekende ontdekkingen doet over een regime waar veel aannames over bestaan, maar waar weinig concreet onderzoek naar gedaan is.

De tweede spreker is Ofran Badakhshani. Ofran is filosoof, wijnhandelaar en voorzitter van de stichting Gilgamesh. Ofran woonde zelf in Afghanistan.

Het debat is in het Nederlands en wordt gemodereerd door Jan Pronk.

Film & Food
Wil je voor de film een vorkje meeprikken?
Onze chef heeft speciaal in het thema van de film een Afghaans 3-gangen menu samengesteld:

Voorgerecht:
Linzensoep
 
Hoofdgerecht:
Afghaanse Biryani 
Stoofschotel van lam, geserveerd met safraanrijst (noten)
 
Afghaanse Biryani vega
Vegetarische stoofschotel met aardappel en verschillende groente, geserveerd met safraanrijst (noten)
 
Nagerecht:
Ferni
Afghaanse pudding
 
Film & Food incl. 1 drankje: 32,50euro
Film & Food Cineville incl. 1 drankje: 25 euro 
 
Eet smakelijk!Democratie in debat is een initiatief van Montesquieu Instituut, Filmhuis Den Haag, Nieuwspoort en ProDemos. Op de hoogte blijven van alle evenementen in de reeks? Like ons dan op Facebook

Regisseur
Zabou Breitman, Eléa Gobbé-Mevellec
Land
Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland
Jaar
2019
Duur
82
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen