Film & Debat: Push

Fredrik Gertten, Zweden, 92 min

Onderdeel van: Film & Debat Specials

In de reeks Democratie in debat vertonen we de film Push: in grote steden dreigt wonen onbetaalbaar te worden. Hoe kon het basisrecht op huisvesting zo in het gedrang komen? Push verkent de wereld van huisjesmelkers, speculanten en durfkapitalisten met huisvestingsgezant voor de VN Leilani Farha.

In veel grote steden is gentrificatie een fataal fenomeen: een voormalige rotwijk wordt een topbuurt, waarna de oorspronkelijke bewoners geleidelijk worden verdreven door stijgende woningprijzen. Zijn het alleen de nieuwe, rijke bewoners die de prijzen opdrijven of is er meer aan de hand? Filmmaker Fredrik Gertten (Bananas!, Bikes vs Cars) volgt huisvestingsgezant voor de VN Leilani Farha in haar onderzoek naar de mistige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. Ze bezoekt grote steden in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea om te zien hoe zulke uiteenlopende plekken kampen met bijna identieke problemen: van huurders die hun huur verdriedubbeld zien tot miljoenenvilla’s – of hele woonwijken – die bewust leegstaan. Stenen zijn de nieuwe valuta, en grote steden zijn speeltuinen voor de rijken, aldus een van de geïnterviewden. Valt de ‘vastgoedmaffia’ nog terug te dringen? Toegewijde stadsbewoners op verschillende continenten wijzen erop dat een stadscentrum meer is dan alleen een toplocatie. Ze strijden voor betere regelgeving in de hoop het tij te keren; misschien is alleen een duw in de juiste richting nodig.

Gesprek
Na de film volgt er een gesprek met Wouter van Gent, docent en onderzoeker in Urban Studies op de UvA en Guity Mohebbi, adjunt-directeur van de Woonbond.
Marcel Rene Bamberg zal moderator zijn tijdens dit debat over het internationale fenomeen ‘gentrificatie’ wat nu in meerdere grote steden in de wereld plaatsvindt, over de sociale gevolgen hiervan en over de situatie van de huurders/huursector in Nederland.

Meer Democratie in debat
In deze reeks werkt Filmhuis Den Haag samen met het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en ProDemos. 
Iedere maand vinden naast Film & Debat ook het Politiek Café en het Actualiteitendebat plaats. Op de hoogte blijven van alle evenementen in de reeks? Like ons dan op Facebook en bekijk de gehele kalender.

Regisseur
Fredrik Gertten
Land
Zweden
Jaar
2019
Duur
92
Taal
Engels, Spaans, Italiaans, Duits, Koreaans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen