Fight Club

David Fincher, Verenigde Staten , 139 min

Onderdeel van: Cult Classics English Filmhuis Klassiekers Specials

Gothic-geil, zo zou je Helena Bonham Carter kunnen noemen in Fight Club. Met een opzwepende Brad Pitt en geweldige Edward Norton. Doet het verhaal er eigenlijk toe als een film vooral “energie” is? Vooruit: Project Mayhem -whats in a name- is de uit de hand lopende activiteit van de verteller (Edward Norton) en Tyler (Brad Pitt) waarin mannen weer met elkaar op de vuist gaan en eindelijk weer mens worden.

Maar meer dan dat is de film uit 1999 een fenomenaal tijdsbeeld waarbij Dana Linssen zich toentertijd in De Filmkrant afvroeg: “Het gaat nog steeds goed met de economie, de buren hebben hun vijfde vliegvakantie voor dit jaar geboekt, de effecten staan er lekker bij, evenals de herfstasters in de tuin. Soms probeer ik nog wel voor te stellen welk rampenscenario er op 1 januari [millennium-switch] in werking kan treden.” De switch kwam op 9 september 2001 en markeerde daarmee de periode waarin films als Fight Club ons plezieren.  

Fight Club werd controversieel genoemd. Niet vanwege de vele vechtpartijen, zegt Linssen, maar omdat het een briljante analyse is van onze consumptiemaatschappij is.

Kom en geniet van de “achtbaan van satire, nihilisme, spitsvondige cultuurfilosofie en van-dik-hout-zaagt-men-planken-symboliek.” Waarbij de visuele effecten en de geluidsband minstens zo belangrijk zijn.

Amerikaanse filmcriticus Roger Ebert vond het trouwens niks en noemde het “macho porno”.

Regisseur
David Fincher
Land
Verenigde Staten
Jaar
1999
Duur
139
Taal
Engels
  • Fight Club is origineel, verontrustend en buitengewoon mooi in beeld gebracht, een film die je (twee keer) gezien moet hebben.

    Cinemagazine

Tickets kopen