Doctor Zhivago

David Lean, USA, 197 min, Drama, Romantiek

Onderdeel van: English Filmhuis Klassiekers Specials Winter Klassiekers

Doctor Zhivago is gebaseerd op Boris Pasternaks’ roman over liefde en lijden van gewone mensen tijdens de Russische Revolutie en de opkomst van het communisme. In de Sovjet-Unie van weleer was de roman lange tijd verboden. Het manuscript werd uiteindelijk naar het Westen gesmokkeld en vervolgens verfilmd door David Lean. Op meesterlijke en vooral meeslepende manier brengt Lean het verhaal in beeld. Liefde, passie, politiek, armoede en rijkdom vormen de rode draad in Doctor Zhivago, die met 5 Oscars® werd bekroond. In deze geheel gerestaureerde digitale versie van het Russische epos, zien we het verhaal dat zich afspeelt in een tumultueus en verdeeld Rusland. 

Het verhaal draait om de tragische liefde tussen dokter Yuri Zhivago (Sharif) voor het meisje Lara (Christie). Yuri is wees en groeit op bij een welgestelde vriend van zijn familie. Hij ontmoet Lara voor het eerst aan het sterfbed van haar moeder, maar besteedt niet veel aandacht aan haar. Hij trouwt met Tonya (Geraldine Chaplin). Lara zelf is helemaal in de ban van een andere man, de jonge revolutionair Pasha Antipov.

Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en aan het front ontmoeten Yuri en Lara elkaar opnieuw. Het onvermijdelijke gebeurt: ze worden verliefd. Maar Yuri kiest toch voor Tonya. Gedurende alle politieke verwikkelingen in de jaren die volgen, blijven Yuri en Lara elkaar echter tegenkomen. Zelfs als Yuri met zijn gezin vlucht naar het platteland blijkt Lara in de buurt te zijn.

Is dit verhaal al heel romantisch, de ruim drie uur durende film werd ook bekend om de schitterende beelden. Lean bouwde in Spanje en Canada minutieus uitgewerkte sets met hele wijken van Moskou en de landelijke Oeral. Onvergetelijke sequenties zoals de straatrevolutie, de charges, de treinrit door de besneeuwde Oeral. Je voelt de kou tijdens de eindeloze treinreis over het platteland, en de scènes van Yuri’s en Tonya’s datsja in de sneeuw zijn adembenemend. En natuurlijk zijn er de onvergetelijke rollen van Omar Sharif, zijn geliefde Julie Christie en talloze andere grote namen. De schitterende filmmuziek (vooral het wereldberoemde "Lara's Theme" / "Somewhere my Love") werd gecomponeerd door Maurice Jarre, die voor de Soundtrack werd bekroond met een Oscar. Kortom, de perfecte film voor een koude winterdag.

 

Regisseur
David Lean
Met o.a.
Geraldine Chaplin, Ralph Richardson, Tom Courtenay
Land
USA
Jaar
1966
Duur
197
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen
  • Een klassieker met een status waar maar weinig films aan kunnen tippen. Hij stimuleert qua beeld misschien meer dan qua inhoud, maar het visuele van Lean is zo adembenemend dat dat geen enkel bezwaar is.

    Filmtotaal

David Lean regisseerde o.a. Lawrence of Arabia, The Bridge on the River Kwai, Brief Encounter, Great Expectations en A Passage to India.

Tickets kopen