Der Himmel über Berlin

Wim Wenders, Duitsland, 128 min, Klassieker, Drama

Onderdeel van: English Lente Klassiekers Specials

Wim Wenders' poëtische en metafysische sprookje dat plaats vindt in het Berlijn van voor die Wende is ruim dertig jaar later prachtig digitaal (in 4K) opgepoetst en klaar voor een welverdiend tweede leven.

In samenwerking met het Goethe-Institut.

Hoe zou het zijn om op de wereld neer te kijken, gedachten te kunnen lezen en mensen met een onzichtbare handoplegging een hart onder de riem te steken? Kortom, hoe zou het zijn om een engel te zijn? Dit is een interessante vraag. Echter, in ‘Der Himmel Über Berlin’ wordt de hoofdrol gespeeld door twee engelen, die zich verwonderen hoe het zou zijn om, al was het maar voor een dagje, een mens te zijn.

De engel Damiel ( gespeeld door de charismatische en recent overleden Bruno Ganz), hangt zijn vleugels aan de wilgen in ruil voor het aardse bestaan waarin hij een mooie circusacrobate wil verleiden. Het aanpassen aan alle menselijke tekortkomingen valt bepaald niet mee. Maar met hulp van een ex-engel, Peter Falk, en aangemoedigd door de liefde, went het stervelingenschap al snel.

Met schitterende beelden van Berlijn, voor de val van De Muur, vertelt Wenders (Der Amerikanische Freund, Paris, Texas) een prachtig, filosofisch verhaal vol melancholie en vervreemding. Memorabel is ook de muziek van Nick Cave en zijn Bad Seeds en het fantastische camerawerk van de hoogbejaarde (in 2001 overleden) Henri Alekan.

Regisseur
Wim Wenders
Met o.a.
Bruno Ganz, Peter Falk, Solveig Dommartin
Land
Duitsland
Jaar
1988
Duur
128
Taal
Duits
Ondertiteling
Engels
  • Ontzettend interessant werk dat zeker meer dan eenmaal bekeken kan worden

    Cinemagazine

Wenders kreeg voor Der Himmel Über Berlin de regieprijs in Cannes

Tickets kopen

English subtitles